fbpx

Hartfalen: Thomas (eind 50) kreeg het aan zijn hart

Afbeelding: Ⓒ Phenster

Thomas (eind 50) dacht dat hij voor een tweede keer last had van een longontsteking. Hij ging ervan uit dat hij zou opknappen, maar het ging steeds slechter. Dat het zijn hart zou kunnen zijn, kwam niet in hem op. Na een lang traject in het ziekenhuis werd eindelijk de diagnose gesteld: zijn klachten als kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden zijn het gevolg van hartfalen.

Lees ook:
Vrouwen opgelet: zó herken je hartkwalen

Aandacht voor hartfalen

Deze periode geeft de Hartstichting extra aandacht aan hartfalen. Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed rond. In het begin merk je er weinig van, maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. Vaak eerst alleen bij inspanning, later ook in rust. Hartfalen is een ernstige maar vrij onbekende ziekte. De klachten die bij hartfalen veel voorkomen (kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden) worden vaak toegeschreven aan het ouder worden of aan een andere ziekte. Daardoor lopen er in Nederland veel mensen rond met hartfalen zonder dat ze dit weten. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter. 

Thomas (eind 50) kreeg het aan zijn hart

Afbeelding: Ⓒ Phenster

Het verhaal van Thomas

In 2017 had Thomas een longontsteking, waarvoor hij antibiotica kreeg. De klachten verdwenen en hij had geen last meer. Totdat hij twee jaar later naar Duitsland ging voor de Wereldkampioenschappen afstanden schaatsen. Thomas werd erg verkouden, hoestte veel en was benauwd. Het deed hem denken aan zijn eerdere longontsteking en dacht in eerste instantie: ‘Het gaat wel weer over.’ Eenmaal thuis bleef hij maar vocht vasthouden, waardoor hij aankwam en dikke enkels kreeg. Ook zijn bloeddruk was steeds te hoog en slapen ging steeds moeizamer. Zodra Thomas ging liggen, voelde het alsof hij stikte en kreeg hij het benauwd. Op het laatst sliep hij rechtop in zijn stoel. Op dat moment is hij naar de huisarts gegaan. Zijn bloed werd onderzocht, maar het zuurstofgehalte en de bloedwaardes waren goed. De huisarts wist niet wat er aan de hand was en belde de spoedeisende hulp. Er is toen wel gesproken over nier- of leverfalen, maar het woord hartfalen is niet gevallen. Dat er iets niet goed was, was wel duidelijk… Het gaat nu weer redelijk goed met Thomas dankzij medicatie. Traplopen is geen probleem, maar de vijfhonderd treden van de Eiffeltoren, die redt hij niet meer. 

Luister naar je hart: doe de test

Houd je vocht vast, ben je kortademig of vermoeid? Dan raadt de Hartstichting aan om niet langer te wachten en met deze klachten naar de dokter te gaan. De ‘fout’ die Thomas maakte, kan jouw arts ook maken en denken aan een andere ziekte of gewoon aan ‘druk zijn’ of ‘ouder worden’. Klachten die kunnen wijzen op hartfalen, zijn nu eenmaal niet uniek voor hartfalen. Wees daarom scherp. Vul de Hartenkaart in en ontdek binnen één minuut of het verstandig is om naar de huisarts te gaan.

Lees ook:
Test: Bereken je hartleeftijd