fbpx

Vrouwen opgelet: zó herken je hartkwalen

hartkwalen vrouwen

Hoe voelt het om als vrouw last te hebben van hartkwalen? Dat is niet iets waar je dagelijks bij stilstaat. Maar wist je dat de symptomen van hartkwalen bij vrouwen vaak anders zijn dan bij mannen? Wie weet waar ze op kan letten, speelt op tijd in op eventuele problemen aan dit begeerde orgaan.

Lees ook:
Test: bereken je hartleeftijd

hartkwalen bij vrouwen

Het vrouwenhart wordt weliswaar begeerd, maar ook miskend. Iedere dag sterven in Nederland gemiddeld 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten, tegenover 53 mannen. Hartkwalen zijn daarmee nog steeds doodsoorzaak nummer één bij vrouwen en dat zijn verontrustende cijfers. Anno 2019 wordt een groot deel van de hartkwalen nog steeds niet of te laat herkend door zowel vrouwen zelf als medici. Tijd voor actie en verandering dus!

Vrouwelijke valkuilen

Opvliegers, vermoeidheid, een onrustig of angstig gevoel? Het zullen je hormonen wel zijn. Of toch niet? Een groot deel van de symptomen die wijzen op hartkwalen bij vrouwen komen overeen met overgangsklachten. Klachten die we als vrouw zijnde ook maar wat graag bagatalliseren trouwens. Immers: je hebt toch nét zware boodschappen getild en je bh zit eigenlijk gewoon te strak… Ga jij daarvoor naar de dokter?

Kwetsbaarheid

Het beste is dus om dat wel te doen. Wanneer er sprake is van grote hormonale veranderingen zoals de overgang, verandert er namelijk ook écht het een en ander in het vatenstelsel van een vrouw. Tot die tijd beschermen hormonen dit namelijk nog. Zodra hormonale zaken als de overgang of zwangerschapsvergiftiging zich voordoen, stijgt de bloeddruk en nemen zaken als buikvet en cholestorolgehalte toe.

Man vs vrouw

Vrouwen krijgen gemiddeld dan ook 7-10 jaar later een hartinfarct dan mannen, zo meldt de Hartstichting. Verschillen tussen hartkwalen bij mannen en vrouwen zijn er sowieso. Zo kan slechts een klein beetje aderverkalking al serieuze problemen veroorzaken bij een vrouw en concentreren hartkwalen zich vaak in de kleine bloedvaten en verspreid over de vaatwand. Bij mannen wordt meestal aderverkalking op één plek in de grote bloedvaten te zien, wat medisch gezien makkelijker te signaleren is.

Dit zijn de signalen

Aanhoudende, drukkende pijn op de borst komt zowel bij mannen als bij vrouwen in de acute fase van hartfalen voor. Bij vrouwen zijn er echter vaak al eerder vage signalen te herkennen, tekenen aan de wand die wijzen op hartfalen. Maak dus altijd een afspraak met je huisarts wanneer je onderstaande symptomen ervaart:

  • Pijn in de rug, linkerkaak, de oksel, de schouders of bovenbuik
  • Kortademigheid, benauwdheid na rustig traplopen of fietsen
  • Griepachtige klachten of ongebruikelijke vermoeidheid
  • Slecht slapen
  • Misselijkheid en braken
  • Koud zweet
  • Angstgevoelens of een opgejaagd gevoel

Ken je cijfers

Bij klachten die wijzen op hartkwalen kan worden gestart met een preventief behandelplan, bestaande uit medicatie en een aanpassing in de leefstijl. Belangrijk daarbij is dat je als vrouw weet of je in een risicogroep zit. ‘Ken je getallen,’ zeggen cardiologen. En dan niet alleen je gewicht tot achter de komma, maar ook je cholesterolgehalte en je bloedsuiker. Getallen die je eenvoudig kunt laten meten en wat je eigenlijk ieder jaar zou mogen laten doen. Net zoals je preventief naar de tandarts gaat!

Lees ook:
Het geheim van gezond oud worden + 10 tips