fbpx

Heilzame voeding voor lichamelijke kwaaltjes

heilzame voeding


Is het mogelijk met behulp van bepaalde voedingsproducten lichamelijke problemen aan te pakken? Vier deskundigen over heilzame voeding bij verstopping, hoge bloeddruk en stijve gewrichten.

Lees ook:
Q&A: Hoe krijgen vegetariërs genoeg voedingsstoffen binnen?

Heilzame voeding

voeding tegen stress

Verstopping

“Ontbijtkoek en appelsap. Sommige mensen zweren erbij als ze last hebben van verstopping. Maar is dat terecht? “Beide producten werken niet bewezen laxerend als u last heeft van verstopping”, zegt Anne Lutgerink van het Voedingscentrum. Voor een gezonde stoelgang is volgens haar vooral een vezelrijk voedingspatroon van belang. “Daarbij moet u het niet zoeken in één enkel voedingsmiddel. Voeg meer vezels toe uit verschillende voedingsmiddelen.”

Boodschappenmandje van Marianne

Marianne Rook van de Maag Lever Darm Stichting weet wel welke vezelrijke levensmiddelen er in het geval van verstopping in haar boodschappenmandje zouden zitten: volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten als bruine bonen en kikkererwten, noten, zaden, havermout en veel groenten en fruit. En gedroogde pruimen? “Ja, dat kan, maar dat is niet noodzakelijk. De onderlinge verschillen in de hoeveelheid vezels bij fruit zijn niet erg groot. Het is vooral belangrijk om te blijven variëren. Vezels zorgen voor een soepele ontlasting en houden de darmen in beweging. “Het is belangrijk om veel water te blijven drinken, zo’n 1,5 tot 2 liter per dag, want vezels hebben voldoende vocht nodig om op te kunnen zwellen en zo de ontlasting soepel te maken. Én blijf in beweging. Daardoor blijven de darmen actief.”

Hoge bloeddruk

Ook voor een hoge bloeddruk worden op internet allerlei voedingsmiddelen aangeraden, zoals blauwe bessen. Maar volgens Brenda Hesselink van de Hartstichting zijn die middelen niet wetenschappelijk bewezen. “Voor groente en fruit geldt dat er niet een soort beter is dan de andere, maar dat u het beste kunt variëren. Bij het verlagen van de bloeddruk gaat het qua voeding meer om dingen die u níet of beperkt moet nemen.” Het is vooral belangrijk om minder zout te eten. Uit onderzoek blijkt dat de boven- als de onderdruk kunnen dalen als u 3 gram zout per dag minder binnenkrijgt. U verlaagt de bloeddruk volgens de Hartstichting het meest door voeding met weinig zout te combineren met het zogenaamde DASH-dieet. Dat dieet bestaat uit veel fruit, groenten, magere zuivel, volkorenproducten, kip, vis en noten. Daarnaast beperkt u bij dit dieet het gebruik van rood vlees, zoetwaren en suikerhoudende frisdranken. “Uit onderzoek blijkt dat zowel mensen met een licht verhoogde als een hoge bloeddruk hier veel baat bij hebben. Mensen met een hoge bloeddruk kunnen met dit dieet hetzelfde effect bereiken als met bloeddrukverlagende medicijnen.”

Pijnlijke gewrichten

Kunnen gewrichtsproblemen, zoals artrose of reumatoïde artritis,
verminderen door bepaalde voedingsmiddelen? “Op internet komt u misschien voedingsadviezen tegen, zoals ‘eet geen aardappel, tomaat, aubergine en paprika’. Ook visoliecapsules slikken en geen koffie of melk drinken zijn adviezen die je tegenkomt, maar helaas zijn ook deze niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd”, zegt Anne Lutgerink van het Voedingscentrum. “Bij deze vormen van reuma geldt daarom het advies om net als iedereen gewoon gezond te eten.” Marije Hulsinga van Reuma Nederland is het daarmee eens. “Van geen enkel dieet of voedingsproduct is aangetoond dat het met zekerheid helpt bij gewrichtsproblemen. Dé heilige graal hebben we helaas nog niet gevonden en keiharde bewijzen ontbreken. Natuurlijk snap ik dat mensen die pijn hebben de behoefte hebben om tenminste íets te doen. Mijn advies zou dan zijn: probeer een mediterraan dieet te volgen, waarbij u onder andere veel groente en vis eet en boter
vervangt door olijfolie. Maar let vooral ook op uw levensstijl: slaap en beweeg voldoende en voorkom overgewicht, zodat er minder druk is
op de gewrichten.”

Meer info?

Betrouwbare informatie over de invloed van heilzame voeding op uw gezondheid vindt u op websites van overheidsinstanties en officiële gezondheidsinstanties, zoals www.voedingscentrum.nl, www.hartstichting.nl, www.mlds.nl en www.reumanederland.nl.
Overweegt u een voedingsmiddel uit uw dieet te schrappen? Overleg
dan eerst met de huisarts of een diëtist. ‘Een vezelrijk voedingspatroon is van belang’


Meer lezen? Ga naar www.blijtijds.nl/rubriek

Tekst: Corine Koolstra