fbpx

Het nieuwe Donorregister: dit betekent het voor jou

het nieuwe donorregister

Op 1 juli 2020 start het nieuwe Donorregister. Vanaf dat moment is iedere Nederlander die 18 jaar of ouder is automatisch orgaandonor, tenzij anders aangegeven. Wij zochten voor je uit hoe de vork precies in de steel zit en wat dit betekent voor jou.

Lees ook:
Wel of niet reanimeren? Denk er nu over na

Donorregister logo-3

Donorregister

Donorregistratie, hoe zit het nú?

Lang niet iedereen denkt na over wat er met zijn of haar lichaam gebeurt na overlijden. Er zijn natuurlijk ook leukere dingen om over na te denken. Maar het gaat wel om jóuw lijf, waarover je zelf mag beslissen. Daarom kun je jezelf registreren in het Donorregister. Bij deze registratie kun je aangeven of je wel of liever géén donor wilt zijn, of dat je de keuze bij je nabestaanden laat. Ook kun je aangeven of er weefsels en organen zijn die je liever niet doneert.

Door jezelf te registreren maak je het zowel je nabestaanden als artsen een stukje makkelijker na jouw overlijden. Als je niet geregistreerd staat in het donorregister wordt namelijk aan nabestaanden gevraagd of jouw weefsels en organen mogen worden gebruikt om een ander leven mee te redden. Een emotioneel ingewikkeld proces voor ze, dat bovendien tijd kost. Tijd waarin wellicht al levens gered kunnen worden.

Iedereen donor

De donorwet zoals hij nu is verandert, er gaat een klein stukje vrijblijvendheid vanaf. Per 1 juli 2020 is namelijk iedere Nederlander van 18 jaar of ouder automatisch geregistreerd als orgaandonor in het nieuwe Donorregister. Als je besluit om geen donor te willen zijn, of wenst dat je partner of familie dit beslist, dan moet je dit aangeven in het nieuwe Donorregister. Geef je niks aan, dan heb je automatisch ‘geen bezwaar’ tegen donatie. Heb jij jezelf nu al geregistreerd in het donorregister, al dan niet als orgaandonor? Dan verandert er niets en wordt jouw huidige keuze in het nieuwe register overgenomen (uiteraard kun je hem wel aanpassen).

Concreet kun je kiezen voor:

  1. Ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie. Je kunt bij deze keuze bepaalde weefsels en organen uitsluiten.
  2. Nee, ik geef geen toestemming voor orgaandonatie.
  3. Mijn partner of familie beslist.
  4. Een door mij gekozen persoon beslist.

Goed zoals het is?

Je kunt je afvragen of de bestaande donorwet niet gewoon goed is zoals hij is. Een groot deel van de Nederlandse overheid vindt van niet. Dat komt omdat veel Nederlanders van 18 jaar en ouder zich niet geregistreerd hebben in het donorregister. Er wachten jaarlijks ongeveer 1000 mensen op een orgaantransplantatie. De verwachting is dat er met de invoering van het nieuwe Donorregister meer donoren zijn, en er dus ook meer levens kunnen worden gered. Een tweede argument voor de nieuwe wet is dat het voor nabestaanden in rouw soms erg lastig is om de keuze voor donatie al dan niet te maken. Wanneer de wensen van de overleden persoon bekend zijn, scheelt dit veel emotionele energie en wordt het voeren van moeilijke gesprekken voor artsen vereenvoudigd.

Sta jij al geregistreerd in het donorregister, heb je er vragen over of heb je er eigenlijk nog nooit over nagedacht? Neem dan eens een kijkje op de website van de transplantatiestichting of het donorregister.

Bronnen: het Donorregister, de Transplantatiestichting

Lees ook:
Je uitvaart: sparen of verzekeren?