fbpx

Hierdoor wordt de een door de griep geveld en de ander niet

griep geveld

Aargh… de griep! Het laatste waar je op zit te wachten. Ben jij het type dat zich vrijwel nooit ziek hoeft te melden en hoogstens een verkoudheidje oploopt zo nu en dan? Of word jij juist om de haverklap geveld door de griep, terwijl je omgeving fluitend de winter doorgaat? Dit is de reden waarom de een vatbaarder is dan de ander.

Lees ook:
De voor- en nadelen van de griepprik

Hierdoor wordt de een door de griep geveld en de ander niet

verkouden uitzieken

Griepgeschiedenis

Schijnbaar heeft het allemaal te maken met de gezondheid als kind. Het griepvirus dat jij in je kindertijd hebt opgelopen, is bepalend voor jouw weerstand tegen griep als volwassene. Er zijn twee type griepvirussen: H1N1 en H3N2. De eerste treft vooral kinderen, jongvolwassenen en mensen van middelbare leeftijd. Het tweede type virus zorgt voor griep bij ouderen en draagt een hoger risico om er aan te overlijden. Als jij in je jeugd griep getroffen bent door het H1N1-type, dan ben je de rest van je leven praktisch immuun voor dit virus. Hetzelfde geldt als je als kind eerst bent blootgesteld aan H3N2, dan word je hier later in je leven niet ziek van. Maar als je dus nu weinig ziekt bent, hoeft  dat niks te zeggen over je vatbaarheid later. 

Erfelijk bepaald

Geef je ouders maar de schuld of juist een high-five. Het is namelijk deels erfelijk bepaald hoe vatbaar je bent voor de griep. Het heeft te maken met de erfelijke eigenschappen van je afweersysteem. Je hebt pechvogels waarbij hun afweersysteem minder goed aan griep aanpast, en bofkonten die niet zo gevoelig zijn voor griep.

Borstvoeding

Verder blijken borstgevoede kinderen minder kans te hebben om later (veel) ziek te worden. Via de moedermelk geeft de moeder automatisch extra afweerstoffen mee. Deze stoffen zorgen voor een optimale conditie van het slijmvlies van de luchtwegen en het maag-darmkanaal.

Uitzieken

De laatste risicofactor is als je te snel je drukke leventje weer oppakt en de griep als het ware negeert. Er is altijd één helft van de mensen die erbij zweert zo lang mogelijk uit te zieken, terwijl de andere helft vindt dat het alleen maar erger wordt als je eraan toegeeft. Volgens onderzoekers is het toch echt beter om thuis te blijven bij griep. Het afweersysteem kan dan sneller op gang komen en moet niet eerst nog allemaal andere virussen van buitenaf tegenhouden. Je lichaam kan gericht te werk om de griep – waardoor nu je thuis zit – aan te pakken. Bovendien vorm je door thuis te blijven ook geen ‘gevaar’ voor anderen. Als alle zieken thuis zouden blijven, zouden we tot 75 procent minder griepgevallen hebben.

Lees ook:
De ‘r’ zit in de maand: hoe houd je je weerstand op peil