fbpx

De voor- en nadelen van de griepprik

griepprik

Het begin van de herfst lijkt haast een startschot voor griepvirussen om zich weer volop te verspreiden. Daarmee valt bij veel mensen ook de uitnodiging voor een griepprik weer op de mat. Kom jij in aanmerking voor de griepprik? Dan vind je het vast interessant om de voor- en nadelen hiervan op een rijtje te hebben.

Lees ook
De R zit in de maand, hoe houd je je weerstand op peil?

De griepprik in het kort

Ruim 6 miljoen Nederlanders ontvangen een uitnodiging voor de griepprik. Dat zijn mensen van 60 jaar en ouder en mensen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de griep vanwege een medische aandoening. Het vaccin biedt bescherming tegen vier soorten griepvirussen, en wie zich laat inenten loopt tot 70 procent minder kans op een besmetting.

Voordelen van de griepprik

Volgens het RIVM heeft een griepprik vooral voordelen voor je gezondheid wanneer je binnen de doelgroep van de prik valt. Immers: voor deze mensen is de kans op een ernstig verloop van griep groter omdat het afweersysteem lager is. Het grootste voordeel van de griepprik is dat je -eenmaal geprikt- veel minder kans hebt dat je ziek wordt wanneer je met een van de virussen in aanraking komt. Loop je toch griep op dan zijn de verschijnselen stukken minder heftig.

Andere voordelen zijn:
– Het is gratis
– Er is een veel kleinere kans dat je het griepvirus overdraagt aan andere kwetsbare mensen
– Een jaarlijkse griepprik heeft geen negatief effect op je gezondheid

griep

Nadelen van de griepprik

Jaarlijks zijn er toch veel mensen die besluiten de griepprik niet te halen. Dit blijkt vaak uit angst voor bijwerkingen te zijn. Onterecht, volgens het RIVM, omdat mogelijke bijwerkingen niet opwegen tegen het daadwerkelijk hebben van het griepvirus.

Mogelijke nadelen zijn:
– Het biedt geen 100% garantie dat je geen griep krijgt
– Als bijwerking bij volwassenen wordt genoemd dat het wat spierpijn op kan leveren
– De prik zelf doet een beetje pijn

De griepprik: doen of niet?

Het blijft natuurijk een persoonlijke afweging of je besluit jezelf te vaccineren tegen de griep. Buiten kijf staat in ieder geval dat het hebben van de griep geen feestje is, en zeker niet voor kwetsbare groepen. Ben jij er nog niet helemaal uit? Kijk dan eens op de website van het RIVM of bespreek het met je huisarts.

Lees ook
Verkouden? Uitzieken!