Huilen is gezond en iedereen huilt. Hoewel: hoe vaak doe jij je best om je tranen te verbijten? Of het nu gaat om tranen van verdriet of van geluk, een ding is zeker: zo nu en dan een potje janken is hartstikke goed voor je. Dus gooi je schaamte overboord en zet de sluizen maar open!
Wie regelmatig huilt herkent dat het intens vermoeiend is. Na een lekkere huilbui ben je vaak voldaan maar ook moe en is er niets lekkerder dan even een dutje doen. Dat komt doordat je hartslag en bloeddruk in korte tijd flink stijgen, waardoor de druk op je hoofd en ogen toeneemt. Gelukkig is dat niet schadelijk en zijn er verder vooral positieve effecten aan een flink tranendal.
De positieve effecten van huilen
1. Huilen vermindert pijn
Wie huilt maakt oxytocine aan, een hormoon dat pijnstillend werkt. Huilen van de pijn is een natuurlijke reactie van het lichaam om te kalmeren en de pijn te stillen.
2. Een huilbui als detox
Het is wetenschappelijk bewezen dat huilen als het ware een detox werking heeft. Door je tranen te laten stromen ruim je namelijk het ACTH-hormoon op, een letterlijke ziekmaker en stresshormoon.
3. Huilen werkt bevredigend
Tranen bevatten prolactine, een hormoon dat zorgt dat je je kalm en gelukkig voelt. Doordat jouw lichaam het seintje krijgt dat de prolactine het lijf verlaat tijdens een huilbui maakt het een nieuwe voorraad aan. Dat resulteert in dat gevoel van bevrediging.
4. Het schoont je emoties op
Soms is huilen niets anders dan een ontlading van spanning en emoties die je hebt opgeslagen in je systeem. Dat is juist heel effectief, want vastgehouden spanningen hebben een ziekmakend effect op je lichaam. Door te huilen laat je letterlijk toxines, giftige stofjes, los.
Lees ook:
Familieruzies: zo los je ze op