fbpx

Ingegroeide teennagel? Dit doe je er aan

ingegroeide teennagel

Ai… Loop je al een tijdje met te krappe schoenen aan? Dan ligt een voetblessure op de loer. Een nagelwal die opzwelt of rood en gevoelig wordt, duidt meestal op een ingegroeide teennagel. Deze kan behoorlijk pijn gaan doen als je geen actie onderneemt. Gelukkig is het makkelijk op te lossen of zelfs te voorkomen. En dat doe je zo!

Lees ook:
Last van een schimmelnagel? Zo kom je er van af

Ingegroeide teennagel

Bij een ingegroeide teennagel groeit het puntje van je nagel het omliggende teennagelbed in. Dit komt het vaakst voor bij je grote teen. Je merkt dat de nagel ingroeit doordat je huid raakt. Er ontstaat een klein wondje dat vervolgens kan ontsteken met pus. Klinkt niet prettig en zo voelt het ook niet. Lopen of staan kan al te pijnlijk zijn. 

pijnlijke voeten

Luchten maar!

Helaas geneest een ingegroeide teennagel vaak niet vanzelf. Soms wel bij lichte gevallen, maar meestal is een bezoek aan de pedicure of podotherapeut nodig. Tot die tijd kun je thuis de pijn verlichten door ruime schoenen of in de zomer sandalen te dragen. Wanneer een ontsteking zuurstof krijgt, zal je nagel sneller herstellen. 

Behandelplan

Op naar de voetspecialist dus! Voor hen zijn ingegroeide teennagels dagelijkse kost en zullen een passende behandeling voor uitzoeken. Soms is het genoeg om de groei van de nagel ‘bij te sturen’ door een wattenbolletje of beugeltje aan te brengen onder de nagelpunt. In andere gevallen doet de huisarts een medische ingreep, waarbij een deel van de nagel en de nagelwortel wordt weggesneden. Wees niet gevreesd, want jouw pijnlijke teen wordt gewoon onder verdoving gebracht.

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Draag comfortabele schoenen

Om dit niet al te vaak dezelfde pijn te moeten lijden, kun je die te krappe schoenen maar beter naar de kledingcontainer verwijzen. Ben voorzichtig met puntneuzen of hoge hakken, want deze kunnen  kunnen de druk op je teennagels verhogen. Draag alleen schoenen die je echt goed passen en comfortabel zitten.

Pedicuurtje

Neem de verzorging van je voeten serieus en plan af en toe een avondje voor je voeten in. Meteen goede selfcare! Tip: wanneer je dit doet na een warme douche, zijn je teennagels zachter en makkelijker te knippen. Knip recht af en laat de hoekjes met rust. Zorg dat de nagel boven de nagelwal uitsteekt, zodat ze minder de kans hebben om je huid in te steken. 

Lees ook:
6 dingen die je nog niet wist over je nagels