Heb jij last van onverklaarbare jeuk, roodheid van de huid, hooikoorts, eczeem, darmkrampen, brandend maagzuur of moeheid? Dan zou je te maken kunnen hebben met een histamine intolerantie. Verminder je klachten door dít eten te mijden.
Verminder je klachten door histamine-vrij te eten
Histamine-intolerantie
Histamine is een biogene amine die in het lichaam wordt aangemaakt en die ook van nature in voeding voorkomt. Om verschillende processen in het lichaam in gang te zetten, wordt histamine door enzymen weer afgebroken in de darmen, lever en in het bloed. Bij een onbalans in de lever of een verstoorde darmflora zijn er onvoldoende enzymen werkzaam om histamine af te breken. Hierdoor stijgt het gehalte aan histamine in het lichaam. Dit kan leiden tot verschillende klachten:
- eczeem
- benauwdheid
- vermoeidheid
- diarree
- hoofdpijn of migraine
- jeuk
- maag- en darmkrampen
- brandend maagzuur
- netelroos
- oedeem
- hooikoorts
- branderige, opgezette tong
Eet minder histaminerijk
Als je histamine intolerant bent, is het natuurlijk ontzettend belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt eten. Histaminerijke voedingsmiddelen kunnen bovenstaande reacties uitlokken. Histamine komt van nature voor in voedingsmiddelen als zuivel, bananen of varkensvlees of ontstaan in producten door gisting (fermentatie), rijping of lang bewaren zoals in bier, oude kaas, salami en zuurkool.
Top 10 histaminerijk voedsel
- Champagne
- Zuurkool
- Tofu
- Kaas (belegen en oude kaas, schimmelkazen en blauwe kaas)
- Bier (vooral bovengistende bieren)
- Worst (varkensvlees; rauwe ham, salami, cervelaatworst en metworst)
- Vis uit blik (makreel, tonijn, kabeljauw, haring en sardines)
- Rode wijn
- Aubergine
- Tomatenketchup
Eet histaminearm
Dat is nogal een rijtje. Gelukkig zijn er een heleboel alternatieven. De vuistregel: voor een histamine arm dieet is dat het voedsel zo vers mogelijk moet zijn.
Top 10 histaminearm voedsel
- Vers biologisch vlees als kip of kalkoen, rundvlees of paardenvlees
- Verse wild gevangen vis
- Wortels, bloemkool, broccoli, komkommer, zoete aardappel, pompoen, pastinaak, asperges, andijvie, boerenkool, ui en knoflook
- Druiven, appels en bessen
- Jonge kaas (zo jong mogelijk)
- Pindakaas, honing (van lokale imker) en appelstroop
- Glutenvrije granen (rijst, quinoa, boekweit, havermout)
- Kokosmelk, hennepmelk, amandelmelk en rijstmelk
- Witte bonen, bruine bonen en kapucijners
- Olijfolie en kokosolie
- Verse kruiden (geen lang houdbare)