fbpx

Kaki: 5x weetjes die jij nog niet wist over dit fruit

Kaki is het exotische fruit dat vanaf medio herfst in de schappen ligt. Supergezond maar voor veel mensen nog onbekend. Daarom vijf weetjes over kaki!

Lees ook:
Pompoen schillen: zo makkelijk doe je dat

Dit wist jij nog niet over kaki

1. Er zijn twee soorten

De variant die je voornamelijk in onze winkels vindt is de Hachiya-kaki met de vorm van een paprika. De andere variant is de Fuyu-kaki die lijkt op een oranje vleestomaat. Voor beide geldt dat je ze rauw kan opeten en mét schil, op voorwaarde dat je ze vooraf goed afspoelt. Kaki’s met bruine vlekjes zijn geen teken van verderf en zijn nog perfect eetbaar. 

2. Eet kaki met mate

Kaki’s zijn heel gezond en bevatten veel vezels, vitamines en mineralen. Té veel van het fruit kan leiden tot stenen in de maag door het stofje tannine wat in de kakivrucht zit. Onrijpe kaki’s bevatten heel veel tannine en de zaadjes kunnen het spijsverteringsstelsel verstoppen. De vrucht moet daarom narijpen en zacht worden: daardoor verdwijnen de tannines volledig en wordt de vrucht zoet en smaakvol.

3. Niet voor dieren

Als je zaadjes in de kaki ziet, eet die dan niet op! Deze scheiden namelijk de giftige stof aceetaldehyde af, waar je hond of kat flink ziek van kan worden. 

4. Wrange smaak

Controleer dus goed of de kaki rijp is. De smaak van een onrijpe vrucht is erg wrang en het binnenste van je mond zal helemaal samentrekken bij het eten ervan. Of ze rijp zijn kun je testen via het bladsteeltje: komt dit gemakkelijk los, dan is de vrucht etensklaar!

5. Lang houdbaar

De kaki’s op kamertemperatuur wel 30 dagen goed blijven? Je kan het rijpingsproces versnellen door ze in een papieren zak te stoppen samen met een appel, peer of banaan.