fbpx

Kersen eten: 5x waarom kersen gezond zijn

kers gezond

Het is zomer, en dat betekent: kersentijd! Heb jij al een kistje met kersen ingeslagen? Wacht niet langer, want behalve zoet en lekker zijn deze rode robijntjes ook nog eens supergezond! 

5x waarom kersen gezond zijn

kersen gezond

Lees ook:
10 weetjes over kiwi die je nog niet wist

Bom van mineralen

Kersen lijken net snoepjes door hun grootte, vorm en extreem zoete smaak. Vandaar dat het misschien voelt als zondigen, wanneer je het fruit veelvuldig eet. Ja, kersen bevatten fruitsuiker (fructose) dus verdeel het kistje uit over de week. Maar verder zijn ze rijk aan mineralen, zoals zink en kalium. Kalium is een mineraal die de vloeistoffen in ons lichaam reguleert, wat bijdraagt aan een gezonde bloeddruk. Zink is onderdeel van het hormoon insuline en het zorgt ervoor dat het afweersysteem goed werkt.

Ondersteunend voor de huid

Een goed alternatief voor jouw ochtend- of avondritueel met dure rimpelcrèmes? Eet eens wat vaker kersen! Met name de zure variant bevat veel retinol. Retinol is een in vet-oplosbare vitamine die een positieve invloed heeft op de elasticiteit van de huid. Joepie!

Ontstekingsremmers

Dit heerlijke, kleine seizoensfruit heeft nog meer verborgen eigenschappen: kersen zijn ontstekingsremmend en dertien kersen zouden zelfs een groter effect hebben dan wanneer je één aspirine neemt. De scheurtjes in je spieren die ontstaan na een flinke sessie sporten, zijn als het ware ook kleine ontstekingen. Het fruit kan dus ook direct na een training effectief zijn om spierpijn te voorkomen.

Humeur opkrikkers

Dat je zo zielsgelukkig wordt van een bakje kersen, kan daadwerkelijk te maken hebben met de gelukmakers die in het fruit zitten: tryptofaan, serotonine en melatonine. Dit zijn moleculen die een rol spelen bij je gemoedstoestand en kunnen stressverlagend werken.

Beschermers tegen vrije radicalen

Als kers op de taart ga je met een bakje kersen de schadelijke stoffen in je lichaam te lijf. Kersen bevatten namelijk antioxidanten die jouw weefsel en het DNA in je cellen beschermd tegen vrije radicalen, die kunnen vrijkomen door ongezonde leefgewoontes. Aan het dieprode pigment dat het fruit zijn prachtige kleur geeft, kun je zien dat ze veel antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen bevatten, net zoals al het andere rood fruit.

Lees ook:
5 makkelijke tips om meer groenten en fruit te eten