Veel veertigers hebben een leesbril op bureau of nachtkastje liggen, maar ook de computerbril is bezig aan een opmars. Wat is het verschil tussen deze twee?
Leesbril
De veertigplussers onder ons ontkomen meestal niet aan de leesbril. Deze brillen zijn verkrijgbaar in verschillende sterkten en zorgen ervoor dat kleine lettertjes beter leesbaar zijn. Dragers van deze brillen hebben over het algemeen moeite met lezen als de afstand van de letters 30 tot 35 centimeter van hun blikveld afstaan. Er zijn goedkope standaard leesbrillen te koop. Ook zijn ze bij de opticien op maat te maken.
Computerbril
Een computerbril is weliswaar ook op sterkte, maar de glazen zijn op een andere manier geslepen. Deze zijn namelijk afgesteld op de afstand tot het beeldscherm en, in het onderste gedeelte, op leesafstand. Een computerbril is altijd multifocaal, zodat je gemakkelijk van toetsenbord naar beeldscherm kunt switchen. Deze brillen zijn aan te raden voor mensen die dagelijks twee uur of langer achter een computer werken. Omdat je ogen zich steeds moeten aanpassen – van computer naar papieren, whiteboards etc. – raken ze sneller vermoeid. Een computerbril biedt verlichting en zorgt dat je alles scherp ziet wanneer je weer achter de computer zit.
Computerbril als leesbril
Toch kan een computerbril wel degelijk functioneren als leesbril. Een leesbril werkt namelijk niet als je achter een computer werkt, want die staat meestal op zo’n 50 tot 60 centimeter afstand van je ogen – te ver dus voor een leesbril om zijn werk te doen. Achter de computer kun je dus beter een computerbril opzetten.
Beeldschermbril
Geen leesbril nodig, maar wel vaak achter de computer? Dan zou je een beeldschermbril kunnen aanschaffen. Deze bril wordt ook wel blueblocker genoemd en beschermt je ogen tegen het schadelijke blauwe licht dat afstraalt van computerschermen. De beeldschermbril ontziet je ogen, zodat ze minder snel vermoeid en geïrriteerd raken. Vaak helpt de bril je daarom ook langer te concentreren. Ook wordt je gezichtsveld een stuk breder, waardoor je een natuurlijke hoofdhouding aanneemt. Minder kans op een stijve nek dus.