fbpx

Nieuwe bril? Zo ontdek je welk montuur goed bij jouw gezicht past

brillen

Herkenbaar? Eens in de zoveel jaar ben je toe aan een nieuwe bril en besef je weer: de keuze is reuze. En dan denk je een beetje mee te gaan met de laatste trend, blijkt dat de trend helemaal niet bij jouw gezicht past! Deze zorgen zijn vanaf nu verleden tijd want wij tippen je hoe je een brilmontuur vindt die goed bij jouw gezicht past.

Lees ook:
Wat voor hoofdpijn heb ik?

Voor ieder hoofd een bril

Tegenwoordig hoef je niet meer naar een opticien om een leuke bril te kopen. De online winkels schieten als paddestoelen uit de grond. Maar ook als je wel naar een opticien gaat scheelt het een hoop zoekwerk wanneer je weet wat jou wel en niet staat. De vorm van het gezicht is het meest bepalend voor de vorm van het montuur dat je kiest. In welke van onderstaande vormen herken jij je?

Een vierkante vorm

Heb jij een groot voorhoofd, een kaaklijn die net zo breed is als jouw voorhoofd, aanwezige jukbeenderen en een wat smallere kin? Grote kans dat je in de categorie ‘vierkant’ valt. Wanneer je een vierkante gezichtsvorm hebt kun je beter geen bril kopen met een vierkant montuur. Dit benadrukt namelijk de rechte lijnen van jouw gezicht en daardoor kun je onvriendelijk overkomen. Een rond of ovale bril zou jou goed kunnen staan.

Een ronde vorm

Een ronde bril bij een rond gezicht? Beter van niet. Mensen met een rond gezicht kunnen juist goed vierkante monturen hebben, of wat hoekige modellen. Dat komt omdat de bovenkant van het hoofd daarmee benadrukt wordt in plaast van de wangen en kin. Ook ovale brillen en ‘vlindermodellen’ kunnen goed staan. Hierdoor lijkt het gezicht wat langer.

bril

Hartvormige vorm

Is jouw gezicht op z’n breedst bij het voorhoofd en loopt het daarna smaller toe? Dan heb je een hartvormig gezicht. De pilotenbril staat hier goed bij, evenals andere brede monturen. Een ronde bril verzacht de vormen van je gezicht, brede brillen brengen meer balans. Brillen met een hoogmontuur of accenten aan de bovenkant worden afgeraden!

Diamant vorm

Jouw voorhoofd en kin zijn smal, maar ter hoogte van de jukbeenderen is je gezicht breder. Jij hebt duidelijke lijnen in je gezicht, die door een hoekige bril juist uitvergroot worden. Een bril zonder montuur of bijvoorbeeld een langwerpig montuur met ronde hoeken verzacht je uitstraling.

Wist je dat ook de haarkleur, vorm van de wenkbrauwen, kleur van de ogen en huid bepalend kunnen zijn voor de kleur van een montuur dat mooi staat? Het is dus nog best een wetenschap, het uitzoeken van een bril! Gelukkig zijn er leuke sites waarbij je kunt zien hoe een bril bij jou staat. Kun je naar hartenlust passen zonder dat je de deur uit hoeft!

Lees ook:
6x : najaarstrends die niet in jouw kast mogen ontbreken