fbpx

Lekker zweten: 5 gezondheidsvoordelen van de sauna

sauna gezond

Maak jij graag tijd vrij om te ontspannen? Zo’n twee keer per week naar de sauna gaan brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Dít is het geheim van zweten in een houten cabine.

Lees ook:
Heilzame voeding voor lichamelijke kwaaltjes

Lekker zweten

sauna zweten

1. Stralende huid en haren

Het zweten zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden en poriën opengaan tijdens een sessie in de sauna. Er wordt niet alleen vocht afgevoerd, maar ook overtollig talg en vuil dat in je huid is gaan zitten. Op deze manier kan je huid goed schoon worden. Als je vaak naar de sauna gaat, zal je huid er stralend uitgaan zien. Evenals je haar: je hoofdhuid maakt namelijk een stof aan die het haar bevochtigt en in goede conditie houdt.

2. Verzacht verzuurde spieren

Door de warmte verbetert de doorbloeding in je lichaam én ontspannen de spieren. Het vocht dat je tijdens een saunabezoek verliest is vooral afkomstig uit je bloed. Zodra je bloed vocht verliest probeert het lichaam de balans weer te herstellen door vocht te onttrekken uit onder ander vet-, spier- en huidweefsels. Hierdoor komen er vochtstromen binnen je lijf op gang en worden afvalstoffen en melkzuren in je spieren via zweet afgevoerd. De kans is groot dat je niet langer last hebt van je spieren, of in elk geval veel minder.

3. Boost voor je immuunsysteem

Wanneer je in de sauna zit, signaleert je lichaam de hogere temperatuur als koorts en daardoor wordt de productie van witte bloedcellen en antilichamen opgeschroefd. Ook je bloedsomloop wordt verbeterd omdat je lichaam reageert op de warmte en de kou, vergeet de koude douche achteraf dus niet. Dit verhoogt uiteindelijk de weerstand en dus ben je beter bestand tegen ziektes.

4. Gedachten op 0 vermindert stress

Allereerst zeg je ‘ja’ tegen echt tijd nemen voor jezelf. Je kunt immers niks anders doen dan ontspannen wanneer je in de sauna bent. Het blijkt ook dat de hoeveelheid serotonine, een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je je vrolijk en relaxed voelt, in je bloed toeneemt wanneer je regelmatig de sauna bezoekt.

5.  De sauna zorgt voor een betere ademhaling

Naast dat de slijmafscheiding en de doorbloeding in de luchtwegen letterlijk wordt verhoogd, ga je automatisch dieper in- en uitademen om de warmte te reguleren. De sauna geeft je de ruimte om je monkey mind te observeren en steeds meer controle te krijgen over je gedachtes en ‘stil zijn’. Deze combinatie zorgt ervoor dat je in een meditatieve staat kunt terechtkomen. Naarmate je steeds vaker een vorm van meditatie beoefent, zal je ademhaling verbeteren.

Lees ook:
7 dingen die je moet weten over de sauna