fbpx

Magnesiumtekort: magnesium voor meer energie en ontspanning

magnesium tekort

Ben je vaak moe of niet vooruit te branden? Heb je last van obstipatie of paniekaanvallen? Dan zou het kunnen zijn dat jij te weinig magnesium binnenkrijgt. Door het mineraal te slikken, in de vorm van supplementen, kun je het tekort aanvullen. Of eet meer van déze voeding.

Lees ook:
Feest: chocola is gezond

magnesium supplement

Magnesium

Magnesium is een mineraal en het valt onder de minerale zouten. De bekendste minerale zouten zijn magnesium, ijzer, calcium, natrium en fosfor. Ons lichaam kan deze mineralen niet zelf aanmaken en moeten we dus opnemen uit voeding. Magnesium is belangrijk voor het aanmaken van energie, het laten functioneren van je spieren en zenuwen en het op peil houden van de hormoonbalans.

Eet meer van déze voeding

In principe zouden we voldoende magnesium uit gezonde voeding moeten kunnen halen. Er is veel plantaardige voeding waar magnesium in zit. Maar ook in het zeezoutvaatje waar jij voor je gevoel iets te veel mee strooit, zit dit belangrijke mineraal. En snak jij af en toe naar chocola? Ook dit kan duiden op een magnesiumtekort. Ren nu niet naar de supermarkt voor vijf repen melkchocolade. Maar een schep rauwe cacao door je yoghurt, is een goed idee om je tekort mee aan te vullen. Het advies is om dagelijks meer van dit lijstje te eten:

  • Noten: amandelen, paranoten
  • Zaden: pompoen, sesam, zonnebloem, lijnzaad, pijnboom
  • Groene groenten en kruiden: spinazie, broccoli, bonen, basilicum, dille
  • Fruit: bananen, ananas
  • Zeegroenten: zeewier, kelp
  • Zeezout
  • Rauwe cacao

Zorg dat geen magnesium verloren gaat

Let er op dat er een grote hoeveelheid magnesium verloren gaat als je de groene groenten in dit lijstje opwarmt. Het verhitten van voedsel zorgt er namelijk voor dat het mineraal verdwijnt. Ook door bewerking van voedsel in een fabriek, zoals het toevoegen van aspartaam (kunstmatige zoetstof) of MSG (in ingeblikte soepen, crackers, vleeswaren, saladedressings, diepvriesmaaltijden), wordt magnesium aan voedsel onttrokken. Ook het gebruik van medicijnen als plasmiddelen, maagzuurremmers, de anticonceptiepil, antibiotica en insuline kunnen ervoor zorgen dat het lichaam magnesium tekort komt.

Slik supplementen

Neem je het als voedingssupplement, dan is het het beste om het verdeeld over de dag in te nemen. Het advies is om twee keer per dag 200 mg te gebruiken als je geen klachten meer ervaart, maar als je een of meer van bovenstaande klachten hebt, kun je beter beginnen met 500 mg tot je voelt dat de energie en ontspanning terugkomen.

Lees ook:
Hormonenhorror? Niet met deze tips