fbpx

Hormonen horror? Niet met de volgende tips!

hormonen vrouw

Hik jij tegen de overgang aan, zit je er midden in of heb je ‘m al achter de rug? Dan zijn hormonen en de daarbij horende ongemakken je vast niet vreemd. Dat kan vervelend zijn maar er is goed nieuws: je kunt ook blij worden van je hormonen en wij vertellen je hoe!

Lees ook:
4 veranderingen die komen door de overgang

Hormonen en emoties

We kunnen ze niet zien en voelen ze soms meer en soms minder, maar hormonen hebben we allemaal. Dat is maar goed ook, want ze hebben talloze nuttige functies. Als vrouw zijnde merken we soms ook dat hormonen ons een beetje lijken te plagen. Denk aan opvliegers, en het vasthouden van dat rolletje op je buik bijvoorbeeld. Maar nog groter is de invloed van hormonen op onze emoties. Van stemmingswisselingen tot serieuze somberheid: als de hormonale balans verstoord is merken we dat al snel.

Doe er wat aan!

Het goede nieuws is dat er heel veel onderzoek is en wordt gedaan naar hormonale invloeden. Zo is al lang bekend dat we een aantal hormonen in ons hebben die verantwoordelijk zijn voor of we ons blij, energiek en fijn voelen. Dit zijn serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine. Deze ‘gelukshormonen’ kun je eenvoudig zelf beïnvloeden om jouw eigen geluk te vergroten.

Zo word je blij van je hormonen

1. De juiste voeding

Het kan best zo zijn dat jij al heel gezond eet, maar dat je toch te veel van iets eet waar jij niet goed tegen kan. Dit vergt wel wat uitzoekwerk en een orthomoleculair diëtist kan je hier goed mee helpen. Als paal boven water staat in ieder geval dat je niet te veel geraffineerde suikers tot je neemt en goed water drinkt. Daarbij zijn producten waar veel tryptofaan in zit goed voor je serotonine aanmaak. 

2. Ga naar buiten

Buiten pak je namelijk het meeste daglicht, ook als het weer niet eens zo lekker is! Daglicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, dat verantwoordelijk is voor je energieniveau. Zonlicht verhoogt trouwens de endorfine en serotonine’s. Dus zie je ‘m schijnen? Ga er lekker op uit!

blij met hormonen

3. Kom in beweging

Van voldoende beweging (denk aan een half uur per dag wandelen) maak je direct endorfine aan. Een instant geluksbooster dus! Als je niet zo’n beweger bent kun je dit opbouwen door regelmatig een wandeling buiten te maken (heb je ook meteen je daglicht) en dit het liefst iedere dag te doen. Lekker sporten werkt natuurlijk ook!

4. Rust voldoende uit

Rust, ontspanning en slaap zijn basisvoorwaarden voor een juiste hormoonbalans. Dat betekent dat je dus best af en toe een dutje mag doen, of heerlijk een avond voor jezelf mag plannen waarin je doet waar jij van ontspant. En lekker op tijd naar bed gaat natuurlijk.

5. Eet chocola

Jazeker, chocolade maakt gelukkig. Tenminste, gezonde chocolade. Dat komt doordat hier tryptofaan, serotonine, theobromine en magnesium in zitten. Gezonde chocolade is chocolade met minimaal 70% cacao en het blijft gezond als je het met mate eet. 

hormonen huisdier

6. Knuffel een dier

Heb jij een viervoeter in huis? Knuffel die dan maar extra vaak. Het contact met dieren zorgt namelijk voor aanmaak van extra oxytocine, wat een positief effect heeft op je hormonen. Jij blij, je huisdier blij!

Merk jij dat bovenstaande stappen iets doen voor je hormonen?

Lees ook:
In 6 stappen naar een gezonder leven