fbpx

5 redenen waarom apart slapen geen gek idee is

Alleen slapen

Een snurkende partner, gewoel naast je, een ander slaapritme of simpelweg behoefte aan veel ruimte: het bed delen met je partner is lang niet altijd een feest. Sterker nog: steeds meer koppels kiezen ervoor om in aparte kamers te slapen. Zij kiezen bewust voor een SAT-relatie, Sleeping Apart Together. En dat blijkt best wat voordelen te hebben.

Lees ook:
Brrr… beestjes in je bed! Zo voorkom je ‘bedbeestjes’

Rondom gescheiden slapen heerst nog steeds een taboe. Hoewel uit onderzoek blijkt dat één op de vier koppels structureel in andere kamers slaapt. Apart slapen zou het begin van het einde zijn. Onzin, want alleen slapen blijkt heel gezond te zijn en juist te resulteren in minder spanningen en irritaties onderling. Vijf redenen waarom apart slapen zo’n gek idee nog niet is:

1. Je bent beter uitgerust

Wie een bed deelt met een ander wordt gemiddeld 50% meer gestoord in zijn slaap, zeggen slaapexperts. Nachtelijke activiteiten als snurken, aan het dekbed trekken en toiletbezoek werken allemaal verstorend op de diepe slaap, de fase waarin we echt bijtanken. Slaaptekort kan leiden tot serieuze gezondheidsklachten en wie structureel niet goed uitgerust is, is waarschijnlijk ook niet het zonnetje in huis.

2. Het geeft ruimte

Apart slapen geeft letterlijk ruimte maar kan ook figuurlijk als een bevrijding voelen. Als stel doe je al heel veel samen, een moment voor jezelf kan heerlijk zijn. Misschien ga jij wel veel later slapen dan je partner, kijk je graag nog wat tv, lees je een boek of mediteer je. Alleen slapen betekent een moment voor jezelf hebben en opladen. Slaapexperts en psychologen raden overigens wel aan om als koppel een slaapritueel te ontwikkelen, juist als je apart slaapt. Bijvoorbeeld nog even een kop thee en een kus voordat de wegen scheiden, zodat je je dag samen afsluit.

3. Het is goed voor je relatie

Zoals aangegeven: apart slapen hoeft helemaal niet funest voor je relatie te zijn. Tijd voor jezelf, het beter uitgerust zijn, het niet meer hoeven aanpassen op elkaars slaappatroon: je vermindert juist conflicten en irritaties. Niets werkt namelijk meer op je zenuwen dan wanneer je uit je diepe slaap wordt gehaald door een ander. Wie lekker slaapt zit de volgende dag vrolijker aan het ontbijt.

4. Je hoeft niet in te leveren op kostbare tijd samen

Tegen elkaar aankruipen kan heel gezellig en fijn zijn. Even kletsen, elkaar aanraken, ontbijt op bed of gewoon liggen: apart slapen wil niet zeggen dat je nooit meer samen in bed ligt. Het is helemaal geen gek idee om eerst samen in bed te gaan liggen voor wat quality time. Daarna kan een van de twee richting eigen bed gaan en heb je beide weer heerlijk een dekbed voor jezelf.

5. Je kunt gewoon een seksleven houden

Het hele idee van samen moeten slapen voor een goede relatie is pas twee eeuwen geleden ontstaan en een typisch Westers beeld. Een aantal eeuwen geleden bezocht men elkaar in bed voor seks, om vervolgens ieder weer terug te gaan naar het eigen slaapvertrek. Voor intimiteit is een hele nacht in hetzelfde bed niet noodzakelijk. Twee mensen die uitgerust zijn en er zin in hebben echter wel. En laat dat nou aan de orde zijn als je alleen slaapt!

Is apart slapen toch nog een brug te ver voor jou en je partner, of heb je er simpelweg de ruimte niet voor? Ga dan eens samen in gesprek om te kijken hoe jullie de zogeheten slaaphygiëne kunnen verbeteren. Google staat er vol mee!

Lees ook:
Wakker door de wekker, is dat wel gezond?