fbpx

Zo makkelijk is het om te minderen met koolhydraten

koolhydraatarm

Wil je van je quarantaine/winter/corona-kilo’s af, dan is minderen met koolhydraten een goede optie: je valt er makkelijk van af én je kunt gewoon volop blijven eten. Hoe dan? Vijf makkelijke tips om te minderen met koolhydraten.

Lees ook:
7x waarom spinazie zo goed voor je is

Minderen met koolhydraten

Er zijn natuurlijk talloze mogelijkheden en diëten; voor ieder wat wils. Vind je het lastig om te minderen met eten, dan is een koolhydraatarm dieet een goede optie. Het fijne hiervan is dat je niet minder hoeft te eten; je hoeft alleen maar de koolhydraatrijke producten te laten staan, zoals brood en pasta. Lekker eten en tegelijkertijd afvallen dus! Maar hoe pak je dat verder aan? Deze vijf tips helpen je op weg:

1. Minder brood, aardappelen, pasta en rijst

Het kan aan het begin best lastig zijn om deze producten te laten staan, zeker als je gewend bent ze dagelijks te eten. Maar ze bevatten nou eenmaal de meeste koolhydraten en dus kun je ze echt beter laten staan. Vervang ze door bijvoorbeeld eieren en noten en eet meer groente en fruit. Heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? Er zijn talloze kookboeken en websites die je op weg helpen.

2. Eiwitrijke voeding

Wil je graag met regelmaat méér eten dan alleen een blaadje sla of wat tomaatjes tussendoor, eet dan eiwitrijke producten. Ze verminderen je hongergevoel en beschermen je spiermassa tijdens het afvallen. Probeer daarom tijdens elke maaltijd op z’n minst een van deze eiwitrijke, koolhydraatarme producten te eten: eieren, noten, vis, gevogelte en kaas (liefst geitenkaas of Hüttenkäse).

koolhydraatarm

3. Minder suiker

Koolhydraten bestaan voor een aanzienlijk deel uit suikers, dus laat alles met suiker zoveel mogelijk staan. Let op: honing bevat zelfs nog meer koolhydraten dan suiker! Eet ook niet teveel fruit, want dat bevat ook suikers.

4. Denk na over drankjes

Laat dat colaatje staan en óók die vruchtensapjes en gezoete zuiveldrankjes. Die zitten namelijk barstensvol suiker (of ‘foute’ suikervervangers). Ook melk kun je beter laten staan; dat bevat suiker in de vorm van lactose – en dus veel koolhydraten. Tip: voeg smaak toe aan je watertje met komkommer, citroen of gember.

5. Geen snelle, maar complexe koolhydraten

Let op! De ene koolhydraat is de andere niet. Let dus op dat je het onderscheid kent. Snelle, ongezonde koolhydraten kun je beter helemaal mijden, want ze bevatten weinig goede voedingsstoffen en je krijgt snel weer trek na het eten ervan. Ze zitten onder meer in wit brood, pasta, rijst en snoep. Áls je koolhydraatrijke producten wilt eten, zorg dan dat die complexe koolhydraten bevatten, zoals volkorenbrood, roggebrood, havermout, quinoa en zoete aardappelen. Deze zijn gezonder en worden minder snel door je lichaam opgenomen.

Wil je serieus aan de slag met een koolhydraatarm dieet? Hier vind je een koolhydratentabel.

Lees ook:
7x waarom spinazie zo goed voor je is