fbpx

7x waarom spinazie zo goed voor je is

spinazie gezond voordelen

Een lekkere smoothie met banaan, avocado en spinazie. We horen je denken, spinazie? Dat lees je goed! Deze groene bladgroente drinkt heerlijk weg en is ook nog eens heel gezond. Niet voor niets dat Popeye er van die grote spierballen van kreeg. Dit is waarom spinazie zo goed voor je is.

Lees ook:
Zo houd je groenten en fruit langer fris en fruitig

De voordelen van spinazie

groene smoothie spinazie

1. Spinazie is goed voor je ogen

Dat wortels goed zijn voor je ogen wisten we, maar wist je dat ook spinazie je zicht een handje kan helpen? Spinazie bevat namelijk luteïne en dit pigment zorgt voor de bescherming van het netvlies. Doordat je lichaam dit pigment niet zelf kan aanmaken, kan alleen voeding hierbij een rol spelen. Zo ook spinazie!

2. Rauwe spinazie is superfood

Dat Popeye van die grote spierballen van spinazie kreeg, is niet voor niets. Wist je dat rauwe spinazie een van de meest voedingsrijke levensmiddelen is? Het zit vol foliumzuur, vitamine A, kalium, calcium, fosfor, zink, koper, magnesium, vitamine C en ijzer.

3. Deze bladgroente is laag in koolhydraten

Voor wie niet graag veel koolhydraten binnenkrijgt, is spinazie de uitkomst. Het grootste deel van de koolhydraten in spinazie bestaat namelijk uit vezels.

4. Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels

De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.

spinazie goed voor je gezond

5. Spinazie vermindert stress

Spinazie vermindert oxidatieve stress. De antioxidanten in spinazie bestrijden ouder worden en verminderen het risico op kanker en diabetes. 

6. Goed voor de gezondheid van je hart

De grote hoeveelheden nitraten in spinazie helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Dit zorgt voor een betere gezondheid van het hart en vermindert de kans op hardaandoeningen.

7. Makkelijk en gezond

Je kunt spinazie op allerlei manieren bereiden. Zo kun je de groene bladgroente kopen in blik, diepvries of vers verpakt. Wil je dus eens makkelijk maar wel gezond eten, dan haal je een pak spinazie uit de vriezer en kook je het gaar. Maar je kunt het ook rauw eten in bijvoorbeeld een smoothie.

Lees ook:
Zo eet je genoeg groenten en fruit