fbpx

Minderen met zout: zo doe je dat

minderen met zout

Zout is misschien wel de meest gebruikte smaakmaker in de Nederlandse keuken. 85% van de Nederlanders eet dan ook meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Hoe zit het met jouw zoutgebruik? Blijtijds geeft vijf tips hoe je vandaag nog start met minder zout eten.

Lees ook:
Is zout eten echt ongezond? Feiten en fabels over zout

Waarom is zout zo slecht?

Als je veel zout binnenkrijgt houdt je lichaam meer vocht vast. Hierdoor stijgt de bloeddruk. Daarnaast kan overmatig zout schadelijk zijn voor je nieren. Ook kan je van teveel zout op een dag een moe en futloos gevoel krijgen.

Zo minder je met zout

zout lepel

Test je eetpatroon

Wat werk jij eigenlijk op een dag naar binnen? Gemiddeld zou de Nederlandse vrouw zo’n 7,5 gram zout per dag eten en mannen bijna 10 gram! Met de Zoutmeter kun je jouw gemiddelde zoutinname testen door een week lang dagelijks in te vullen welke producten jij nuttigt. Je krijgt een gratis feedback op jouw eetpatroon en er wordt een persoonlijk Zoutdoel voor jou opgesteld.

Word zoutbewust

De eerste stap is om zoutbewust te kopen en te koken. Wist je dat het grootste deel van onze zoutinname al verwerkt zit in gekochte voedingsmiddelen, en dat een klein deel uit ons zoutvaatje komt die op tafel staat? Gebruik zoveel mogelijk verse producten en probeer kant-en-klare pakjes en zakjes te mijden. Maak bijvoorbeeld je eigen soep of pastasaus, nog lekkerder ook!

Check het etiket

Het is niet altijd makkelijk om te ontdekken waar veel zout in zit. Bekijk tijdens het boodschappen doen de etiketten van producten en kies voor varianten die minder zout bevatten. In de winkelschappen staan verschillende soorten zout: zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Let op: Vaak wordt gezegd dat deze producten gezonder zijn dan keukenzout, maar dit is onjuist. Er zit evenveel natrium in.

zout minderen

Maak je eigen kruidenmix

Vaak gebruiken we zout uit gemak en omdat we het kennen. Maar heb je al eens geprobeerd om truffel of rozemarijn over je pasta te strooien? Verse kruiden zijn een goed alternatief om je gerecht op smaak te brengen. Door kruiden te gebruiken in plaats van zout, wen je aan pure smaken en heb je uiteindelijk minder behoefte aan zout.

Lees ook:
Variaties op stamppot