fbpx

Is zout echt ongezond? Feiten en fabels over zout

zout friet

85% van de Nederlanders eet dagelijks te veel zout. Zes gram per dag is de richtlijn (en liefst nog minder); de gemiddelde inname bedraagt tien tot twaalf gram. Zout is zeker nodig om bepaalde processen in het lichaam goed te laten verlopen, maar een teveel aan zout is weer schadelijk voor de gezondheid. Hoe doe je het goed?

Lees ook:
Minder suiker, vooral in de winter!

Zout als smaakmaker en goedhouder

Door alle commotie rondom suiker en het schadelijke effect van suiker op onze gezondheid, is zoutgebruik de laatste jaren een beetje op de achtergrond geraakt. Wat suiker en zout met elkaar gemeen hebben is dat ze vooral te vinden zijn in bewerkte producten. Maar liefst 75% van onze zoutinname krijgen we binnen via zakjes en pakjes waaraan zout als smaakmaker en goedhouder is toegevoegd. Slechts tien procent van het zout zit in natuurlijke producten en vijftien procent voegen we zelf toe. Denk aan die snuf op je ei of aardappel.

zout ongezond voeding

Een beetje is gezond

Zout is noodzakelijk voor het transport van voedingsstoffen, het prikkelen van zenuwen en het samentrekken van de spieren. Echter, wie bovenstaande percentages leest, zal begrijpen dat wij ons niet zo druk hoeven te maken over een zouttekort, maar eerder alert moeten zijn op een teveel.

Lees etiketten!

De Nierstichting waarschuwt mensen voor de gevolgen van overmatig zoutgebruik. Te veel zout verhoogt de bloeddruk. Ook kan het je nieren beschadigen. Met alleen zoutloos koken ben je er niet. Wie de inname van zout wil minderen zal de etiketten in de supermarkt in de gaten moeten houden. Vergelijk in de winkel eens twee producten van verschillende merken, of twee verschillende varianten. “Zo bevat een pizza met groenten minder zout dan een pizza van hetzelfde merk met vlees of kaas. En het ene merk aardappelpuree uit een zakje bevat minder zout dan het andere. Als je steeds kiest voor het merk of de variant met minder zout, maak je echt verschil!,” aldus de Nierstichting.

tafelzout ongezond voeding

Tips om minder zout te eten

1. Vermijd kant-en-klare producten en eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt.
2. Kies onbewerkt vlees en onbewerkte vis. Dus niet voorgekruid.
3. Ga koken met verse kruiden. Zo wen je aan pure smaken en heb je uiteindelijk minder behoefte aan zout.
4. Kies voor broodbeleg zonder zout. Dus geen kaas of worst. En laat die zoutjes en snacks staan.
4. Gun jezelf de tijd om te wennen aan minder zout.

Himalayazout te veel zout ongezond

Fabels

Er zijn een heleboel zogenaamde ‘gezonde’ zoutsoorten in de handel, als: zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Deze zoutsoorten bevatten nog veel mineralen, in tegenstelling tot geraffineerd zout. Maar het belangrijkste ingrediënt van al deze producten is natriumchloride (NaCl). Of het effect heeft op je gezondheid als het zout helemaal uit de Himalaya komt of uit zee, of uit de fabriek, staat nog steeds ter discussie!

Test jouw zoutinname

De Nierstichting heeft tools bedacht om de inname van zout terug te dringen, zoals: zoutbewuste recepten en de zoutwijzer die je als test kunt gebruiken. Handig, zeker als je bedenkt dat we het meeste zout heel ongemerkt nuttigen.www.nierstichting.nl/zoutmeter

Lees ook:
Een rijpe avocado? Zo herken je ‘m!