fbpx

Moe en futloos gevoel? Dit kun je eraan doen

futloos

Soms heb je van die dagen of periodes: je bent al futloos voordat je de dag goed en wel begonnen bent. Je komt wat lastiger uit bed, bent meer prikkelbaar en kruipt het liefst lekker op de bank om even helemaal niks te doen. Herkenbaar? Dit kun je eraan doen.

Lees ook
Eiwitrijk ontbijten voor een energieke ochtend

Moe en futloos: de herfst is begonnen

Het kan best zijn dat je wat last hebt van de weeromslag. Hoe cliché het ook klinkt: de dagen worden korter, er schijnt wat minder licht. Daar reageren wij mensen op met onze biologische klok, de een wat meer dan de ander. Natuurlijk zijn er ook tal van andere oorzaken te bedenken waardoor je moe en futloos bent. Misschien zit je niet lekker in je vel, vraag je werk te veel van je, is er iets niet helemaal in balans. Wat de oorzaak ook is; jouw lichaam vraagt je om wat extra zelfzorg. En wij geven je tips!

1. Ritme

Rust, reinheid en regelmaat; houden we dat niet allemaal in ons achterhoofd als we onze (klein)kinderen adviseren een beetje op zichzelf te letten? Hoe is het met jouw ritme gesteld? Een vast dagritme kan enorm helpen tegen het gevoel moe en futloos te zijn, zeker nu de dagen wat korter worden. Zorg dat je op vaste tijden naar bed gaat en opstaat en op vaste tijden eet. Ervaar of dit jouw lichaam en biologische klok helpt.

2. Lekker eten

Lekker en gezond eten is een ideaal recept om jezelf goed te voelen. Natuurlijk hoort daar af en toe iets lekkers bij maar pas op met te veel suikers; die komen je energiesysteem namelijk niet ten goede. Onderzoek eens wat het met je doet als je kaas, bonen, vette vis, bladgroenten en yoghurt eet. Dit is zogenaamd ‘geluks-eten’: het zou de aanmaak van serotonine en dopamine verhogen.

3. Schep een luchtje

Zorg dat je voldoende daglicht ziet door minstens twee keer per dag even een luchtje te scheppen. Haal lekker diep adem, neem de frisse lucht tot je en kijk of jouw vermoeidheid verdwijnt.

futloos 2

4. Drink veel water

Zorg dat je extra water drinkt zodat jouw hersenen, die voor 90% uit vocht bestaan, voldoende vocht binnen hebben. Is dat niet het geval, dan voel je je namelijk minder scherp, kun je hoofdpijn krijgen en futloos zijn.

5. Yoga Nidra

Yoga Nidra wordt ook wel ‘slaapyoga’ genoemd. Het enige wat je hoeft te doen is liggen en luisteren naar de begeleidende stem. Meditatie, ademhaling en visualisatie wisselen elkaar af en kunnen jouw zelf herstellend vermogen een enorme boost geven.

6. Vitamine D

Heb je in de zomer volle bak genoten van het zonlicht, dan moet je lichaam echt weer even schakelen nu de dagen donkerder worden en we meer binnen zijn. Een moe en futloos gevoel kunnen het gevolg zijn van minder vitamine D in je lichaam. De oplossing? Naast daglicht opzoeken kun je een extra supplement slikken. Let hier wel op; het ene supplement is het andere niet. Laat je goed adviseren zodat je niet voor niets slikt.

Lees ook
5 signalen dat je te veel suikers binnenkrijgt