fbpx

Ontspannen? Ga een potje puzzelen!

puzzel1

Puzzelen saai en voor oude mensen? Echt niet. Het is weer helemaal van deze tijd. Sterker nog: steeds meer jongeren leggen regelmatig een stukje. Het is het nieuwe ontspannen.

Lees ook:
7 ontspannende hobby’s waar je rustig van wordt

Puzzelen: we doen het sinds jaar en dag

Van een legpuzzel tot Sudoku of een kruiswoordje schrijven: het is een bezigheid die we eigenlijk al sinds jaar en dag doen. Toch lijkt puzzelen, en dan met name de legpuzzel, het afgelopen jaar enorm populair te zijn geworden. Zo werd er in 2019 voor 22 miljoen aan legpuzzels verkocht. Dat zijn heel wat stukjes geweest!

Goede redenen om te puzzelen

Na breien, kleurboeken voor volwassenen en diamont painting is puzzelen de nieuwe hobby om mee te ontspannen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het trouwens ook goed is voor je hersenen. Mensen die vanaf hun 40e actief puzzelen hebben minder kans op de ziekte van Alzheimer. Maar er zijn nog meer redenen om te gaan puzzelen.

4 redenen om te puzzelen

puzzel

1. Goed voor je geheugen

Bij het leggen van een puzzel gebruik je beide hersenhelften. Onze linker hersenhelft is de analytische van de twee. Met dit deel probeert jouw brein de puzzelstukjes te sorteren. De rechter hersenhelft is de meer creatieve van het stel. Die ziet het totaalplaatje. Zodra je aan het puzzelen slaat onstaan er verbindingen tussen de twee helften. Daardoor verhoogt jouw vermogen om te begrijpen, leren en onthouden op korte termijn.

2. Je wordt vindingrijker

Tijdens het puzzelen wordt je creativiteit aangeboord zonder dat je het in de gaten hebt. Ook dit heeft weer met die hersenhelften te maken. Je gebruikt links en rechts, oftewel creativiteit met logisch denken. Hierdoor maakt jouw brein een stelling die je in de praktijk test. Daardoor ontwikkel je innovatieve en probleemoplossende vaardigheden.

3. Verhoogt je dopamine

Ken je dat gevoel dat je een stukje van de puzzel legt dat past en je heel blij bent? Dat komt door dopamine, het geluksstofje dat je aanmaakt als je puzzelt. Dit hormoon speelt een grote rol in het beloningssysteem in jouw hersenen. Dat eerste succesvolle stukje dat je hebt gelegd gaf al een goed gevoel, daar wil je meer van, en nóg meer. Naast geluksgevoelens zorgt dopamine trouwens ook voor een verhoogde concentratie, vertrouwen, optimisme en een betere motoriek. Tel uit je winst!

4. Je geest komt tot rust

Hoewel je je hersenen activeert met puzzelen helpt het je ook ontspannen. Door te zoeken naar de juiste stukjes komt je geest al tot rust. Daarnaast leidt het af van ruis zoals gedachten aan van alles en nog wat omdat je met volle aandacht aan het werk bent. Hierdoor ontspan je meer.

Lees ook:
Eeuwig tijdgebrek? Doe eens niets