fbpx

7 ontspannende hobby’s waar je rustig van wordt

ontspannende hobby's schilderen

Nutteloze dingen doen waar je van ontspant: dat zijn de beste hobby’s! Vind je het lastig om nieuwe dingen te bedenken om in je vrije tijd te doen? Deze 7 ontspannende hobby’s helpen je op weg.

Lees ook:
Het legenestsyndroom: hoe ga je ermee om?

7x ontspannende hobby’s

‘Wat zijn je hobby’s?’ Vroeger werd die vraag nog weleens gesteld. Of zette je onderaan je CV onder de noemer ‘hobby’s’ wat je zoal in je vrije tijd deed. Anno nu lijken hobby’s een beetje in het verdomhoekje te zijn gestopt. We hebben ‘passie’ voor iets. Zonde, want daar waar passie te maken heeft met zingeving, is een hobby vaak iets wat een beetje nutteloos kan voelen. En juist dáárom heel goed ter ontspanning. Onderstaande 7 ontspannende hobby’s zijn hier rustgevende voorbeelden van.

tuinieren ontspannende hobby's

1. Ga tuinieren – ontspannende hobby’s

Met je neus in de buitenlucht zijn is sowieso gezond en rustgevend. Daarnaast geeft tuinieren of het aanleggen van bijvoorbeeld een moestuintje veel voldoening (en met een beetje groene vingers lekkere fruit). Tuinieren is mindfull, je focust je even helemaal op waar je mee bezig bent terwijl je met je vingers in de aarde wroet.

2. Handwerken

Vroeger deden met name vrouwen niets anders dan lekker met een handwerkje gaan zitten in hun vrije tijd. Er was nog geen televisie of andere vorm van entertainment dus waarom niet even wat breien, haken of borduren? Tegenwoordig zijn dit soort handwerkjes ontzettend hip voor vrouwen én mannen. Je koopt al voor een prikkie een bol katoen of wol en het internet barst van de leuke voorbeelden.

mandala ontspannende hobby's

3. Teken een mandala en kleuren – ontspannende hobby’s

Kruip in de pen, het potlood, pak een kwast of een stift en ga een mandala tekenen. Een mandala is een cirkelvormig figuur met terugkerende patronen in allerlei kleuren. Door de terugkerende patronen heeft een een rustgevend effect op je. Mandala’s kun je zelf maken maar ook kopen in kleurboeken voor volwassenen. Leuk weetje: als je hier echt je hobby van maakt en je jezelf er in verdiept dan kun je leren om af te lezen hoe je op dat moment in je vel zit aan de hand van jouw ingekleurde mandala.

4. Ontdek je zangtalent

Zingen kun je thuis doen, op de fiets, in de auto of waar je maar wilt. Het is ontzettend gezond én rustgevend. Een uur zingen staat gelijk aan een complete work-out omdat je je buik- en rugspieren traint. Door te zingen neemt het aantal antistress-hormonen en endorfinen toe, wat maakt dat je je vrolijker voelt. Iets spiritueler benaderd: door te zingen laat je je keelchakra los, waardoor opgekropte emoties kunnen vrijkomen.

5. Wandelen

Wandelen als hobby? Zeker weten een goed idee! We hoeven niet meer te vertellen dat wandelen gezond is, evenals het vertoeven in de buitenlucht. Probeer er iets leuks of anders van te maken door steeds een ander rondje te lopen, of wandelpaden te volgen door het hele land. Steeds weer zul je je opnieuw verwonderen over het moois dat de natuur je te bieden heeft.

schrijven ontspannende hobby's

6. Begin met schrijven

Op papier zetten wat in je hoofd zit ruimt ontzettend op. Er hoeft geen logica te zitten in wat je schrijft, geen verhaal of verhaal achter te zitten. Probeer eens iedere dag tien minuten met pen en papier te gaan zitten en gewoon op te schrijven wat er in je opkomt. Het ontspant en geeft inzichten. Ook leuk: probeer eens kleine gedichtjes te schrijven! Wie de smaak eenmaal te pakken heeft zal zichzelf doen verbazen over zijn eigen creativiteit!

7. Ga dansen

Dansen vermindert stress, vergroot het geluksgevoel en is goed voor je conditie. Bijna ieder mens beweegt automatisch mee op het ritme van een lekker muziekje. En of het nou om een tango, wals of discodans gaat: het kan altijd en overal, voor jong en oud!

Lees ook:
Tien oudemensendingen die we nóóit gaan doen