fbpx

Tandenpoetsen: ook voor de poes (en de hond)

hond mond

Met je hond of kat naar de tandarts. Welnee! De stinkende adem die uit de bek van je huisdier walmt, hoort er toch een beetje bij? Nou, niet dus! 

Lees ook:
Spotify for pets: playlists voor eenzame huisdieren

kat tandenpoetsen

Daar zit een luchtje aan

Maar liefst 72 procent van de honden- en kattenbaasjes zegt dat hun huisdier uit de bek stinkt. Wat veel mensen niet weten, is dat een dierenbek neutraal hoort te ruiken en stank vaak duidt op ernstige gebitsproblemen. Bijna twee miljoen huisdieren lopen dus ongemerkt rond met pijn in de bek.

Een extra tandenborstel

Als je wilt dat je huisdier zeker vijftien wordt, is de oplossing simpel: dagelijks tandenpoetsen! Het voelt misschien wat onnatuurlijk, want een dier in de natuur doet dat toch ook niet? Honden of katten worden in de natuur ook vaak minder oud dan de leeftijd die ze in een huiselijke (en hygiënische) omgeving kunnen bereiken, waar de beestjes vertroeteld, beschermd en verzorgd worden.

Lesje tandenposten

Omdat het gebit van je huisdier wel wat meer aandacht kan gebruiken, is februari uitgeroepen tot de Maand van de Gebitsverzorging. Bij veel dierenklinieken in Nederland kun je komende maand terecht voor gratis gebitschecks. En voor lesjes tandenpoetsen, want je kunt begrijpen dat het niet de makkelijkste taak is. Voor honden en katten is hun bek echt privégebied. Je moet dus niet meteen een tandenborstel er in steken, maar rustig opbouwen.

Gebitsproblemen voorkomen

Gelukkig kun je ook een aantal dingen doen om gebitsproblemen voor te zijn. Door je huisdieren grote brokken te voeren, moet het dier meer kauwen en ontstaat er een soort schuureffect op het tandoppervlak. Ook is het beter om geen nat voer te geven, zodat etensresten en dus bacteriën zo min mogelijk aan je gebit aankoeken. Geef je huisdier regelmatig een kauwstaaf of bot waar het lekker op kan kluiven. Deze helpen mee om tandplak en tandsteen te voorkomen. Het dier blij, jij blij.

Lees ook:
Dit is waarom huisdieren gelukkig maken