fbpx

Vaak vermoeid of gestresst? 5 x anti-stress eten

eten stress

We hebben allemaal een druk leven en moeten de hele dag van alles. Het sluipt er gemakkelijk in om je eten dan maar snel en vluchtig naar binnen te schuiven, maar dat is juíst wat we niet moeten doen. Wist je dat je eetpatroon van grote invloed is op de hoeveelheid stress in je leven? Déze voedingsstoffen kun je eten voor anti-stress.

Lees ook:
CBD-olie: cannabis voor je gezondheid

Anti-stress voedingsstoffen

voeding tegen stress

Omega-3 vetzuren

Het brandstof van je brein: omega-3. Als we kijken naar het Westerse voedingspatroon, dan wordt er te weinig van dit vetzuur gegeten. Omega-3 zorgt ervoor dat de neuronen in je hersenen goed met elkaar communiceren. Ook kan het vetzuur de hoeveelheid cortisol, het stresshormoon, in je lichaam verminderen. Het werkt eigenlijk als een soort antidepressiva, omdat het een gunstig effect heeft op de aanmaak van serotonine; een gelukshormoon waardoor je je blijer voelt. Omega-3 zit in zalm, makreel, paling, groene bladgroenten en noten (hennepzaad, lijnzaad, walnoten)

Tryptofaan

Verlang je naar een minder stressvol leven? Voeg dan eens tryptofaanrijke voeding aan je dieet toe. Tryptofaan is een stofje dat je lichaam omzet in melatonine (voor een betere nachtrust) en serotonine (voor een gelukkig en blij gevoel). Tryptofaan zit het meeste in banaan, zonnebloempitten, pompoenpitten, amandelen en ananas.

Magnesium

Wanneer je in een stressvolle situatie zit voor een langere periode, kan de bron van magnesium worden leeggeroofd door een grote hoeveelheid stress. Zorg dus dat je genoeg eet uit dit lijstje: groene bladgroenten zoals spinazie, groene kool zoals boeren- en savooiekool, avocado en pure chocolade (waar tenminste 70% rauwe cacao in zit).

Groene thee

Laat het kopje koffie wat vaker staan en vervang deze door groene thee. Het is namelijk één van de gezondste drankjes die we kunnen drinken. Waarom? Door een hele waslijst aan voordelen. Groene thee zou een anti-bacteriële, ontgiftende, antivirale, schimmelwerende, kankerremmende (inclusief borstkanker) en UV-beschermende werking hebben, wat weer bijdraagt aan meer energie. 

Vitamines B en C

Als grootmoeder zei dat we veel vitamientjes moesten eten, ging dat vooral om vitamine C in fruit. En dat is helemaal waar; vooral kiwi, citrusvruchten en rode paprika (oké dat is een groente) zijn vitaminebommen. Maar welke vitaminen nog meer zijn goed zijn om stress en vermoeidheid te verlagen, is het hele spectrum vitamines B (1 – 2 – 6 – 12). Ze werken allemaal met elkaar samen en hebben een ondersteunend effect op de bijnieren waar het stresshormoon cortisol wordt gereguleerd. Vitamine B zit veel in eieren, vlees, vis en in volkoren granen zoals havermout, quinoa en boekweit.

Lees ook:
Anti-stress: 5 gratis apps tegen stress