fbpx

Veganistisch eten: dit zijn plantaardige vervangers

cashewnoten vegan

Steeds meer mensen kiezen ervoor om (af en toe) dierlijke producten te skippen. Ook de bakkers in The great British bake off wagen zich aan veganistische baksels. Maar welke plantaardige vervangers zijn er?

Lees ook:
Eet je slank

Plantaardige vervangers

chiazaad ontbijt plantaardige vervangers

Kikkererwtenvocht 

Luchtig, zoet meringueschuim, gemaakt van kippeneiwit: kan je dat nooit meer eten als veganist? Jazeker wel, want er is aquafaba, oftewel het vocht van kikkererwten. Dat wordt een even mooi schuim als je het opklopt.

Chiazaad 

Naast luchtigheid zorgen eieren ook voor stevigheid in baksels als cake of pannenkoeken. Geprakte banaan, appels of dadels zijn hiervoor een goed alternatief. Of gebroken lijnzaad of chiazaad, als je geen zoetigheid wilt.

Cashewnoten 

Veganisten hoeven niet per se te leven zonder kaas, want van cashewnoten geweekt in water kun je een plantaardige variant van roomkaas maken. Ook te gebruiken voor veganistische cheesecake.

Alternatieve melk 

In veel supermarkten en koffietentjes is wel een alternatief voor melk te vinden. De opties zijn legio: ‘melk’ van soja, amandelen, haver, rijst, kokos, hazelnoot, lijnzaad, spelt, hennep, kastanjes of quinoa.

Paardenbloemenhoning 

Honing is niet veganistisch, want er worden dieren voor gebruikt. Alternatieven om je eten te zoeten zijn agavesiroop, ahornsiroop, rijstsiroop, kokosbloesemsiroop en dadelstroop. Of je maakt zelf plantaardige ‘honing’ van paardenbloemen.

noten plantaardige vervangers

Margarine 

Voor boter is er al jaren een plantaardig alternatief op de markt: margarine. En in baksels kan je boter ook vervangen door bijvoorbeeld zonnebloem- of kokosolie.

Agaragar 

Jelly’s, pudding, kwarktaarten, er zit vaak gelatine in, gemaakt van slachtafval van varkens en runderen. Een goed alternatief is het natuurlijke bindmiddel agaragar, een product uit roodalgen.

Edelgistvlokken 

Van cashewnoten kun je dan wel roomkaas maken, voor een kaassmaak heb je edelgistvlokken nodig. Maal een handje ongebrande cashewnoten met vier eetlepels van deze vlokken en je krijgt een veganistische Parmezaanse kaas.

The great British bake off 

In de vegan-aflevering van The great British bake off maken de bakkers iets met hartig deeg zonder boter, een pavlova van aquafaba en een heuse veganistische verjaardagstaart.

The great British bake off, maandag 29 juli om 20.20 uur op NPO 1.

Lees ook:
Makkelijke maaltijdsoep: 5 snelle recepten