fbpx

Eet je slank

Dat het aan fast food, lekkere snacks, fris– en alcoholische dranken ligt dat onze taille is verdwenen, weten we nu wel. Maar er blijkt inmiddels ook een verrassende link te zijn tussen vitamine D – of liever gezegd een gebrek daaraan – en de toename van buikvet. Van de mannen en vrouwen vanaf 50 jaar heeft maar liefst veertig procent een tekort aan vitamine D, en minstens zoveel kampen met een teveel aan buikvet. Met deze voedingsmiddelen blijf je slank.

Tekort

Onderzoekers van het VU Medisch Centrum en de Universiteit van Leiden hebben aangetoond dat vetzucht op latere leeftijd verband houdt met een tekort aan vitamine D. Ze brachten in kaart welke rol deze vitamine speelt bij het dikker worden van mannen en vrouwen tussen de 45 en 65 jaar. Het onderzoek laat zien dat vrouwen en mannen met meer buikvet, vaak een tekort hebben aan vitamine D en er goed aan doen dit te laten checken.

Zon en pillen

Twee derde van de vitamine D in ons lichaam is aangemaakt onder invloed van zonlicht. Hoeveel we aanmaken is afhankelijk van leeftijd, seizoen én huidskleur. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 60 jaar om – naast de normale voeding – elke dag 10 microgram vitamine D te slikken. In de winter én in de zomer.

Weg met die zwemband, eet je slank

Heb je geen plannen om de zon op te zoeken in de komende wintermaanden en slik je niet graag voedingssupplementen, zet dan de volgende voedingsmiddelen op je boodschappenlijstje om je zwembandje kwijt te raken en je vitamine D niveau te verhogen. Samen helpen ze je de aanbevolen 600-IE vitamine D binnen te krijgen.

1. Regenboogforel

In een stuk forel van 125 gram zitten ongeveer 600 IE vitamine D, precies de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Forelfilet is een geweldige bron van zowel omega 3 vetzuren als spierversterkende eiwitten. Nog een extraatje: de fijne smaak van de vis laat zich goed combineren met een stevige saus. Je kunt de forel stoven in een witte wijnsaus of grillen met wat knoflook voor een snel en smakelijk maal.Z

2. Zalm

Een stukje zalm van 100 gram bevat ongeveer 600 IE vitamine D. Neem als je zalm koopt altijd de wilde variant, omdat die meer omega 3 gezondheid voor je hart bevat dan zijn gekweekte neefje.

3. Cantharellen

114 IE per beker (19 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)

Als een van de voornaamste bronnen van vitamine D verdienen deze paddenstoelen een plek met stip op je boodschappenlijst. Gebruik ze in allerlei vegetarische roerbakgerechten voor een vlezige extra bite.

4. Volle melk

98 IE per beker (16.3 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)

Drink je niet graag melk? Doe dan room of volle yoghurt door je ontbijtgranen, in je smoothies en pastagerechten om de broodnodige D vitaminen om af te vallen, binnen te krijgen.

5. Eieren

41 IU per ei (6.8 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)

Dagelijks een omelet gaat je vast de keel uithangen. Kijk dan hier voor 25 heerlijk ei-recepten en eet je slank.