fbpx

Verkouden? Uitzieken!

verkouden uitzieken

Verkoudheid is géén griep. Je hoeft geen medicijnen te slikken, het gaat vanzelf weer over. Vervelend is het wel. Wat kun je doen (of laten) om de ellende een beetje in te perken?

Lees ook:
Wondermiddel tegen verkoudheid

Verkouden: flink wat klachten

Snotteren, niezen, een pijnlijke keel: verkouden. Twee à drie dagen ben er je beslist mee zoet, en daarna duurt het nog wel even voor je je reuk, smaak en trek weer terug hebt.

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Dat slijmvlies raakt opgezwollen, je maakt meer snot aan dan normaal, je neus raakt verstopt, je keel en je luchtpijp geïrriteerd.

Raken je stembanden ook nog eens ontstoken, dan ga je hees praten. De buis van Eustachius (een smal verbindingsgangetje tussen je neus/keelholte en je middenoor) kan dicht gaan zitten en daar krijg je soms oorsuizingen of oorpijn van.

Virus

Het komt allemaal door het verkoudheidsvirus. Of eigenlijk: door één van de vele verkoudheidsvirussen die rondwaren. Als je een paar keer achter elkaar verkouden wordt, komt dat doorgaans door verschillende virussen.

Als je pech hebt, krijgt zo’n virus je vroeg of laat te pakken. Het enige dat helpt, is uitzieken: antibiotica halen niks uit. Die pillen werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen.

Verspreiding

Jammer dan? Helaas wel. Maar je kunt wel het een en ander doen om verspreiding van zo’n virus zoveel mogelijk te voorkomen. Verkoudheidsvirussen verspreiden zich snel en makkelijk via vochtdruppeltjes. Denk aan uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd.

Vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes als openbaar vervoer, kantoor, school of kinderdagverblijf.

Via de hand

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich ook via handen. Iemand hoest of niest, netjes met de hand voor de mond, pakt vervolgens de stang in de tram beet, of een deurkruk op kantoor, jij doet dat daarna en hoppa: je verkoudheid is een feit.

Zelf hoest of nies je natuurlijk altijd in een (wegwerp!)zakdoek en je wast ook regelmatig je handen. Zodat je niemand in je omgeving besmet.

Tips tegen verkoudheid

Je hebt het te pakken. Aan die verkoudheid zelf kun je niks doen, die moet je uitzieken. Je kunt wel je klachten verzachten. Enkele tips:

  • Stomen kan helpen om de boel weer een beetje open te krijgen. Een paar keer per dag een kwartiertje, en nooit te heet. Zeker niet met kokend heet water en een handdoek over je hoofd: de kans op brandwonden is reëel!
  • Bij een verstopte neus kunnen neusdruppels of een spray met  xylometazoline helpen: dat vermindert de zwelling van het slijmvlies, zodat je wat ruimer ademhaalt. Niet meer dan drie maal per dag of langer dan een week gebruiken, ander tast het mogelijk de slijmvliezen in je neus aan.
  • Je kunt neusdruppels of spray met zout water proberen. Zonder recept te koop bij de drogist of apotheek, maar je kunt ze ook zelf maken. Gewoon 1 afgestreken theelepel keukenzout oplossen in een limonadeglas lauw water.
  • Snuiten of ophalen? Het is kiezen uit twee kwaden. Bij ophalen kan er snot je keelholte inlopen, wat een ontstoken keel kan veroorzaken. Bij (te hard) snuiten blaas je snot naar je bijholten, met eventueel een bijholteontsteking tot gevolg.
  • Voor een gewone verkoudheid hoef je niet naar de huisarts. Tenzij de klachten niet overgaan, te lang duren of als er andere klachten bijkomen (benauwdheid, koorts, sufheid).

Lees ook:
De R zit in de maand: hoe houd je je weerstand op peil?