fbpx

7x waarom havermout zo goed voor je is

Gezonde havermout

Havermout is helemaal hip, hot en happening: veel mensen eten het als ontbijt en bakken er lekkere tussendoortjes mee. Waarom het zo gezond is? Dit zijn de redenen waarom havermout zo goed voor je is.

Lees ook:
Elke dag een ander havermoutontbijt: tips om te variëren

Waarom havermout zo goed voor je is

Havermout is afkomstig van de graansoort haver. De korrels daarvan worden gewassen, gepeld, verhit en vervolgens plat gemaakt. En voilà, daar heb je het: havermout. In de supermarkten liggen de schappen inmiddels vol met allerlei soorten: grote of kleine vlokken, biologisch en volkoren. Welke soort je moet kiezen, is een kwestie van smaak.

1. Goed voor je lichaam

Waarom havermout zo gezond is? Om verschillende redenen: het bevat goede voedingsstoffen, zoals vitamine B1 en magnesium, en vezels die goed zijn voor je spijsvertering. Er zitten ook beta-glucanen in: oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen cholesterol aan zich binden. Daardoor daalt het cholesterolgehalte van het bloed, met name het ongunstige LDL-cholesterolgehalte. Ook bevat havermout antioxidanten, die je lichaam beschermen tegen schade van buitenaf en schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan.

2. Verzadigd gevoel, langer energie

Begint je buik in de loop van de ochtend te rommelen? Dat zou weleens anders kunnen zijn als je ’s ochtends havermout eet als ontbijt. Je houdt dan langer een verzadigd gevoel, omdat er veel eiwitten in zitten. Bovendien blijft je energiepeil langer hoog. Dit komt doordat de koolhydraten in havermout grotendeels van een complexe soort zijn. Daardoor worden ze langzaam opgenomen door je lichaam en zorgen ze niet voor grote bloedsuikerpieken.

Gezonde havermout

3. Goed voor de lijn

Ondanks de aanwezige koolhydraten in havermout, houd je dus lang een verzadigd gevoel en kun je makkelijker van tussendoortjes afblijven als je wilt lijnen. Bovendien bevat het weinig calorieën: ongeveer 350 per 100 gram. Als je ’s ochtends 30 gram havermout kookt in 250 ml water, krijg je 115 kilocalorieën binnen. Gebruik je melk, dan zijn het er 230. Dat zijn er al snel 130 minder dan een ontbijtje met twee belegde boterhammen en een glas jus d’orange.

4. Goedkoop

Havermout is niet duur, dus in elk geval loont het de moeite om eens te proberen!

5. Glutenvrij

Ben je gevoelig voor gluten, dan is havermout een goed keuze: die is van nature glutenvrij. Maar let op: haver wordt vrijwel altijd verwerkt in fabrieken waar ook granen worden verwerkt die wél gluten bevatten. Moet je eten absoluut glutenvrij zijn, kijk dan op de verpakking of het glutenvrij-keurmerk erop staat.

6. Gevarieerd

Houd je van variatie, dan zit je wel goed met havermout. Eet je het als pap, dan kun je allerlei smaakmakers toevoegen: fruit, gehakte noten, gedroogde vruchten en ook chocolade. Of je maakte er ‘overnight oat’ van door je ontbijt ’s avonds vast klaar te maken (zonder de havermout te koken) en een nachtje in de koelkast te zetten. Maar je kunt het voor veel meer gebruiken dan alleen een ontbijt; zo kun je er ook koekjes en pannenkoeken mee bakken. Er zijn online tal van recepten te vinden.

7. Lekker snel

Heb je ’s ochtends altijd haast? Je kunt binnen vijf minuten een kom warme havermoutpap op tafel hebben. Je brengt 250 ml water of (amandel)melk aan de kook met daarin 40 gram havermout en laat het een minuut doorkoken. Daarna even laten staan, eventueel wat smaakmakers toevoegen en klaar is je pap. Heb je zelfs hier geen tijd voor, maak dan de avond ervoor een koud ontbijtje klaar (zie hierboven).

Lees ook:
Elke dag een ander havermoutontbijt: tips om te variëren