fbpx

Wat voor hoofdpijn heb ik?

Clusterhoofdpijn

Een beetje hoofdpijn hebben we allemaal wel eens. Je neemt een pijnstiller en kunt weer door. Maar als de pijn aanhoudt, te hevig is en vaak dagelijks terugkeert, is er meer aan de hand. Vraag jij je af wat voor hoofdpijn je hebt? Je kunt te maken hebben met een van de drie onderstaande hoofdpijnen: spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn of migraine.

Lees ook:
5 slimme tips tegen hoofdpijn

Wat voor hoofdpijn?

1. Spanningshoofdpijn

Een zeurende vorm van hoofdpijn die vaak terugkeert, soms zelfs dagelijks, of eigenlijk helemaal niet meer over lijkt te gaan. Bij dit soort hoofdpijn heb je het gevoel alsof er een strakke band om je hoofd is gespannen. Je voelt de pijn aan beide zijkanten van je hoofd.

Lees hier alles over oorzaken van spanningshoofdpijn en hoe je spanningshoofdpijn oplost.

migraine hoofdpijn

2. Clusterhoofdpijn

Een gelukkig vrij zeldzame vorm van hoofdpijn, die vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer één op de duizend mensen heeft clusterhoofdpijn. Deze variant kenmerkt zich door een hevige, stekende hoofdpijn achter één van je ogen. Het is een intense, kloppende pijn die zich in bepaalde periodes (clusters) voordoet. Een aanval duurt een kwartier tot meerdere uren en kan in een etmaal diverse malen voorkomen. Soms duurt de periode waarin deze aanvallen zich voordoen weken tot maanden. Vaak gaat de pijn gepaard met rode, waterige ogen of een snotneus.

In dit artikel lees je alles over clusterhoofdpijn en de oorzaken van deze nare hoofdpijn.

3. Migraine

Migraine begint vaak met een kloppende pijn aan één kant van je hoofd, die kan verergeren door te bewegen. Daarnaast kun je je misselijk voelen, soms zelfs overgeven, en (over)gevoelig zijn voor licht, geluid en ook wel eens voor geuren. Sommige mensen hebben ook last van korte, neurologische stoornissen, zoals tintelende vingers, het zien van flikkeringen en gekleurde vlekken voor je ogen en zelfs spraakstoornissen. De aanvallen komen in golven, die enkele uren tot wel dagen kunnen duren.

Hier lees je alles over migraine, van kenmerken tot oorzaken.

Lees ook:
Clusterhoofdpijn: kenmerken en oorzaken