fbpx

Zo ga je die jaarlijkse winterdip te lijf

winterdip 1

Een winterdip: veel mensen hebben er in meer of mindere mate last van. Nu de dagen steeds korter worden, komt die jaarlijkse dip weer in zicht. Met deze 7 tips ga jij ‘m te lijf!

Lees ook:
Lichttherapie bij een winterdip. Helpt dat?

Een winterdip – niet per se hetzelfde als een winterdepressie – komt bij meer mensen voor dan je misschien zou denken. Die zijn somberder dan normaal, vermoeid, prikkelbaar en sluiten zichzelf het liefst op in huis door op de bank te kruipen met een dekentje. Best verklaarbaar: het is definitief gedaan met het lekkere weer en de dagen worden korter. En juist daarin schuilt een van de oorzaken van zo’n winterdip: dan is er minder licht.

Tip 1: zorg voor licht

Zolang er daglicht is: zoek het zoveel mogelijk op. Ga naar buiten en kleed je warm aan als je een koukleum bent. Vooral in de ochtend is er relatief veel ‘blauw’ licht, dat de productie van melatonine (het hormoon dat je slaperig maakt), waardoor je echt wakker wordt. Vind je uit je bed komen al lastig, schaf dan een wake-uplight aan: een wekker die je geleidelijk met steeds meer daglicht wekt. Ook een energielamp kan fijn zijn.

winterdip 2

Tip 2: beweeg

Dagelijks bewegen is altijd al belangrijk, en zeker als je in een winterdip zit. Ben je geen sportliefhebber, maak dan dagelijks een wandeling – combineer eventueel met je lunchpauze.  

Tip 3: doe leuke dingen

Ook al trek je jezelf het liefst terug, probeer contact met mensen niet te vermijden. Van samen iets ondernemen of gewoon bijkletsen kun je best wat opknappen. Bedenk dat de winter ook veel leuks met zich meebrengt. Of het nu gaat om knusse etentjes, de feestdagen, veel kaarsjes aansteken, spelletjes doen of naar de bioscoop gaan: maak plannen waar je je op kunt verheugen.

Tip 4: zorg voor ritme

Word je ’s ochtends moe wakker, geef dan niet toe aan het verlangen om in bed te blijven liggen. Het is belangrijk om je gewoonlijke, dagelijkse ritme aan te houden. Maak een dagplanning en spreek met jezelf af wat je moet doen. Als dat gebeurd is, kun je daarna altijd nog lekker op de bank kruipen.

Tip 5: vitamine D

Zonlicht in een potje, dat is vitamine D. Dit maak je zelf aan wanneer de zon op je huid schijnt. Help jezelf dus een handje en bestrijd je winterdip door vitamine D te slikken.

Tip 6: gezond eten

Altijd belangrijk, maar in de winter helemaal: eet gezond, zodat je energiepeil in orde blijft. Probeer langzame koolhydraten te eten zoals volkorenpasta en zilvervliesrijst. Zo krijg je geen na-het-eten-dips en houd je langer energie.

Tip 7. Zorg voor jezelf

Erken dat je je even wat minder goed voelt dan normaal, misschien hoort het er voor jou gewoon een beetje bij. Soms mag je er best even aan toegeven; zorg alleen dat je er niet in blijft hangen. Verwen jezelf door mooie bloemen neer te zetten of een extra kaarsje aan te steken. Gun jezelf wat meer rust dan normaal en neem de tijd om te ontspannen, bijvoorbeeld door in bad te gaan of een goed boek te lezen. Voor je het weet, staat de lente weer voor de deur!

Lees ook:
Lichttherapie bij een winterdip. Helpt dat?