fbpx

Lichttherapie bij een winterdip. Helpt dat?

lichttherapie dip

Ongeveer drie procent van de Nederlanders lijdt aan een winterdepressie. Maar liefst 60 procent heeft last van de winterblues, Hoewel dit een mildere variant betreft, zijn de symptomen eveneens erg vervelend en van grote invloed op je gemoed. Is lichttherapie dé manier om het leven ook in de winter van de zonnige kant te bekijken?

Lees ook:
3 tips tegen een herfstdip: Zo kom je de donkere dagen door

Lichttherapie bij een winterdip

Klachten bij een winterdip

Een winterdepressie herken je aan specifieke klachten, als: vermoeidheid, concentratieverlies en een grote behoefte aan slapen, ook overdag. Emotionele, sombere buien, neerslachtig zijn en snel geïrriteerd zijn eveneens kenmerkend voor een fikse winterdip. Net als de hang naar koolhydraatrijk, zoet voedsel. Dat het echt om een winterdip of depressie gaat, blijkt wel als de dagen gaan lengen en het voorjaar aanbreekt. Dan verdwijnen alle bovenstaande klachten namelijk als sneeuw voor de zon.

Ontbreken van zonlicht

Een winterdip heeft dus alles te maken met het ontbreken van zonlicht. Een tip is dan ook om ondanks de kou zoveel mogelijk naar buiten te gaan en het kleine beetje zonlicht dat er is, op te vangen. Het ochtendlicht is het krachtigst. Het is ook heel belangrijk om in beweging te blijven en structuur in je dag te behouden. Maar wat als dat allemaal niks helpt? Dan duurt de winter wel heel erg lang. 

Lichttherapie

Ben je iedere winter de klos, dan kun je in overleg met de huisarts lichttherapie volgen, in een kliniek bij jou in de buurt.  Tijdens die therapie  ga je iedere morgen 45 minuten pal voor zonlicht vervangende lampen zitten. Dit licht, dat wordt weergegeven in lux, dient via het netvlies naar binnen te komen. Om even te illustreren waar een tekort vandaan kan komen: in de zomer wordt in de zon een intensiteit van 100.000 lux gemeten, in een kantoorruimte is dat slechts 500 lux.
Na een week lichttherapie ervaar je vaak al een wereld van verschil. Kijk je polis na, in sommige gevallen wordt lichttherapie zelfs door de zorgverzekeraar vergoed.

De zonnebank
Sommige mensen menen hetzelfde resultaat uit een zonnebankkuurtje te halen. Toch waarschuwen artsen hiervoor. Het ultraviolette licht, dat uitsluitend bedoeld is voor de huid, is heel schadelijk voor de ogen.

Thuis de zon in
Veel thuiszorgwinkels verhuren ‘daylight lampen’. Die zet je op je tafel.  Het licht geeft je de energie om de dag met frisse moed tegemoet te treden. Het is praktisch, je kunt gewoon in het licht ontbijten of werken. Dit klinkt stukken beter dan een week lang iedere morgen naar een kliniek rijden. Toch zijn de meningen verdeeld over hoe veilig het is als mensen dit op eigen houtje gaan ondernemen. Voor personen met kwetsbare ogen bijvoorbeeld, zoals diabetespatiënten, is lichttherapie schadelijk. Dit geldt ook voor lichttherapie in combinatie met bepaalde medicijnen. Raadpleeg daarom de huisarts voordat je met vervangend zonlicht aan de slag gaat! 

Lees ook:
7 tips voor meer energie