fbpx

Poké bowl: zo maak je ‘m gemakkelijk zelf

poke bowl

Poké bowl is in Nederland de laatste jaren uitgegroeid tot culinaire trend. In restaurants vind je het gerecht met rauwe vis, groente en rijst nu vaak op de menukaart. Wil je het ook weleens voorzetten aan je gasten? Een eitje om zelf te maken!

Lees ook:
Video van de dag: poké bowl met zalm maken

Kleurrijk

Een poké bowl is gezond, niet te zwaar op de maag én een lust voor het oog: je kunt op een vrij simpele manier indruk op je gasten maken met een prachtig opgemaakt en kleurrijk bord, schaal of grote kom. Het gerecht, afkomstig uit Hawaii, heeft ongeveer dezelfde ingrediënten die in sushi zitten: rijst, groente, rauwe vis, sojasaus en sesamzaadjes. Maar je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren en er alles indoen wat je lekker vindt!

Rijst

Rijst is een standaard onderdeel van de poké bowl. De meest gebruikte soort is sushirijst, maar om dit te maken is wel wat bewerkelijk. Heb je de tijd, dan loont het natuurlijk wel de moeite. Uiteraard kun je ook andere soorten gebruiken, zoals basmatirijst – zelfs bloemkoolrijst is een optie. Laat hem na het koken afkoelen en maak er bijvoorbeeld een mooie bol van.

Vis, vlees, vega

In de traditionele poké bowl zit meestal rauwe vis: zalm, tonijn of garnalen, gesneden in blokjes. Hoe verser, hoe beter natuurlijk! In plaats van vlees kun je ook stukjes gebakken kip of biefstuk gebruiken. Krijg je gasten op het eten die vegetariër zijn? Dan zijn tofu en tempeh geschikt.

poke bowl 2

Op smaak maken

Bovenstaande ingrediënten moeten natuurlijk van tevoren goed op smaak gebracht worden. Maak voor de vis bijvoorbeeld een marinade met sesamzaad, -olie en sojasaus en laat minstens een halfuur intrekken. Online zijn talloze recepten te vinden voor de marinade. Dat geldt ook voor de dressing. Gebruik bijvoorbeeld wasabimayonaise met sojasaus, of geef een frisse smaak aan het geheel door een dressing met citroen- of limoensap te maken.

Kers op de bowl

Nu komt het leukste: het opmaken van de borden. Kijk maar eens online voor wat mooie voorbeelden. Voeg aan bovenstaande bestanddelen jouw eigen favorieten toe, zoals avocado, zeewiersalade, komkommer, ui of radijs. Snijd dit alles in mooie stukjes, drapeer ze op de borden en besprenkel met wat sesamzaadjes. Eet smakelijk!

Het fijne van een poké bowl is natuurlijk dat je het helemaal naar eigen smaak kunt samenstellen. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Hier vind je wat lekkere recepten.

Lees ook:
Video van de dag: poké bowl met zalm maken