fbpx

Zo voorkom je jouw middagdip

middagdip

Herken je dat? Zo ergens in de middag, vaak een uurtje na het lunchen, ben je eigenlijk helemaal klaar met alles. Je energieniveau is flink gedaald, je hebt weinig zin om nuttige dingen te doen en zou het liefst even lekker op de bank zitten. Zeg hallo tegen de middagdip!

Lees ook:
7 x tips voor meer energie

Zo ontstaat de middagdip

Wist je dat vrouwen vaker last hebben van een middagdip? Dit danken we aan onze hormoonhuishouding. Vrouwen in de overgang hebben dan ook sneller een middagdip, evenals mensen die snel last hebben van een schommelende bloedsuikerspiegel. Ook de mate van slaap in de nacht is van invloed op het energieniveau in de middag. De middagdip komt juist in de middag omdat de meeste mensen dan door hun energievoorraad heen zijn.

Middagdip: zo voorkom je ‘m

1. Eet gezond

Koolhydraten hebben bij veel mensen invloed op de bloedsuikerspiegel. Wanneer je een lage bloedsuikerspiegel hebt merk je dat je zin hebt in suikers, die peppen je op. Door minder koolhydraten tot je te nemen houd je de spiegel meer in balans en verklein je het aantal dip momenten.

2. Zorg voor voldoende slaap

Zoals hierboven omschreven is de mate van slaap van invloed op je energieniveau. Vrij logisch. In de middag is je lichaam door haar energiereserves heen, dat is een natuurlijk proces. Je kunt dit opvangen door een kort dutje te doen of te zorgen voor voldoende uren in de nacht.

3. Drink veel water

Je kent de stelregel: zo’n anderhalf tot twee liter water per dag drinken is goed voor je. Vocht zorgt ervoor dat je je minder moe voelt. 

middagdip water drinken

4. Beweeg tegen je middagdip

Maak rond het middaguur een (korte) wandeling, haal een frisse neus. Beweging geeft je lichaam een oppepper, en ook daarna blijft het nog lekker stromen.

5. Zorg voor voldoende licht

Licht doet heel veel met je energieniveau. Er zijn zelfs speciale lampen op de markt die de aanmaak van vitamine D door jouw huid stimuleren. Werk je in een donkere ruimte? Zoek je momenten op om even wat daglicht tot je te nemen. 

Lees ook:
Eiwitrijke ontbijten voor een energieke ochtend