fbpx

Zuinig op je ogen: kun jij goed zien?

ogen kun jij goed zien

Kun jij goed zien? Ogen zijn de spiegels van de ziel, zo wordt weleens gezegd. Ze zijn in ieder geval heel kostbaar en het is zaak er zuinig op te zijn. En dat gaat verder dan een goedkoop brilletje aanschaffen bij de drogist of de supermarkt. Hoe zit het met de conditie van jouw ogen?  

Lees ook:
Eerste hulp bij hooikoorts

Kun jij goed zien?

kleine letters ogen goed zien

Die verdomde kleine lettertjes

Met geknepen ogen zowat ín je laptop zitten, niet meer in de schemering een boek kunnen lezen, vragen of je zoon die gebruiksaanwijzing voor je kan ontcijferen… Allemachtig, waarom maken ze al die lettertjes steeds kleiner?!  Vanaf ons veertigste levensjaar gaat ons gezichtsvermogen vaak achteruit en wordt het voor de meesten van ons tijd voor lenzen of een bril.

Stel een bezoek niet uit 

Veel mensen stellen een bezoek aan de opticien te lang uit. Een bril is duur, onhandig, of we willen er gewoon niet aan geloven. Want het valt allemaal reuze mee. En zo ben je weer een paar maanden verder, met alle gevolgen van dien. Door continu je oogspier aan te spannen kun je behoorlijke hoofdpijn krijgen, en, nog erger: de kans op nog slechtere ogen neemt toe. Om nog maar te zwijgen over het feit dat autorijden met een paar slechte ogen levensgevaarlijk is.

zien ogen lenzen

Er zijn meer oogklachten

Dus of je nu bijziend of verziend bent, het is echt van belang dat je zo snel mogelijk naar de opticien gaat en je ogen niet verwaarloost. Dit geldt trouwens ook als je last hebt van andere oogklachten, zoals branderige of snel geïrriteerde ogen. Of een verhoogde gevoeligheid voor zonlicht.

De jaarlijkse controle

Voor alle brildragers is het tevens zaak om zich te houden aan de controlebeurt, die in de meeste gevallen eens in de twee jaar plaatsvindt. Misschien zijn je ogen achteruitgegaan en hebben jouw lenzen of brillenglazen niet meer de juiste sterkte? Het gaat bij zo’n controle overigens niet alleen over de juiste brilsterkte, ook de algehele gezondheid van de ogen komt aan bod. Werken je ogen nog goed samen? Hoe staat je netvlies ervoor?

ogen zien

Preventief ooggezondheidsonderzoek

Helemaal van nu: het preventief ooggezondheidsonderzoek. Opticiens en optometristen pleiten voor zo’n uitgebreid onderzoek waarbij beginnende ziekten en oogproblemen aan het licht komen en je zodoende een hoop leed bespaard kan blijven. Wist je dat minstens de helft van al het verlies van gezichtsvermogen kan worden voorkomen, indien dit in een vroeg stadium wordt gedetecteerd en behandeld?

Wat gebeurt er bij een preventief oogonderzoek?

Een preventief onderzoek kun je zien als een volledige oogcheck-up, waarbij de algehele werking van de ogen bekeken wordt. Ook zaken als erfelijkheid worden in ogenschouw genomen. En wat voor werk doe je? Zit je de hele dag achter een laptop? En hoe is je levensstijl? Naast een anamnese wordt er ook een 3D- en een kleurentest gedaan. Plus een bio- microscopisch onderzoek waarbij niet alleen de lens en de binnenzijde van het oog microscopisch worden onderzocht, maar ook het hoornvlies, de ooglens, de bloedvaten en de oogzenuw worden bekeken. Een opticien zal alert zijn op afwijkingen die kunnen duiden op een hoge bloeddruk en staar. Best het overwegen waard, zo’n onderzoek!

Lees ook:
Rijangst overwinnen doe je zo