fbpx

Eerste hulp bij hooikoorts

Wie met een pollenallergie kampt kan het behoorlijk zwaar hebben. In veel gevallen is hooikoorts namelijk echt wel meer dan een snotneus en een stel branderige ogen. Je kunt je er behoorlijk ellendig bij voelen!

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel (pollen) van planten, bomen of grassoorten, of alle drie! Deze allergie geeft klachten als: snotteren, niesbuien, pijnlijke ogen, maar zelfs hoofdpijn en slapeloosheid. Niet iedereen is allergisch voor dezelfde soort pollen. Zo is de ene persoon gevoelig voor die van bloeiende bomen zoals de eik, berk of hazelaar, en een ander voor bloeiende planten of zaden van grassoorten. En laten we van die laatste maar liefst 140 hebben in Nederland…

Doe de test

De periode dat je last hebt van hooikoorts is sterk afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor jij allergisch bent. Wat dat aangaat is het pollenseizoen lang. Boompollen zijn er in het vroege voorjaar, graspollen vaak meer in de zomermaanden. Een zachte winter als deze kan ervoor zorgen dat de bloeitijd eerder begint en jij eerder begint te snotteren. Het is goed om je te laten testen, zodat je weet wanneer je maatregelen moet nemen, eventueel in combinatie met onderdrukkende medicijnen.

Binnen blijven

Het is heel flauw, maar de beste tip is om tijdens die bloeiperiode zo veel mogelijk binnen te blijven. Pollen worden op de wind meegenomen en zijn echt overal. Vooral in de ochtend en op mooie zonnige dagen is het feest. Wil je toch even luchten, dan liever ’s avonds. En natuurlijk altijd na een fikse regenbui.

Incognito

Moet je overdag de deur uit, zet dan een grote zonnebril op, het liefst eentje die ook aan de zijkanten van je ogen zo veel mogelijk ‘sluit’. Een sjaaltje voor je mond en of neus wil ook nog weleens helpen. Hierdoor komt het stuifmeel minder snel in contact met je luchtwegen. Bossen en grasvelden vermijden is vanzelfsprekend een must. Ga liever uitwaaien aan het strand.

Neem het niet mee naar binnen

Stuifmeel gaat echt overal aan en in zitten. Hang je wasgoed dus niet buiten te drogen, want dan neem je, met de droge was, ook stuifmeel of zaden mee het huis in. Ben je net buiten geweest, was dan zorgvuldig je handen. Uiteraard moeten huisgenoten ook mee in dit strakke regime.

Ramen dicht

Pollen komen via open ramen naar binnen, dus sluit je ramen overdag. Dat geldt natuurlijk voor de ramen van je auto, maar bijvoorbeeld ook voor de airco. Vind je het erg vervelend dat alles zo potdicht zit? Er zijn speciale horren met pollengaas op de markt.

Een hooikoorts-app

Wil je weten wanneer jouw hooikoortsdagen hun hoogtepunt bereiken? Dat kan via de app Pollennieuws. Biologen geven je via deze app een dagelijkse update over de bloeitijden in bepaalde gebieden. Een andere geschikte is de A. Vogel Hooikoorts en Pollen app.