fbpx

3x dit kun je doen met een pompoen

pompoen doen

Rond, dik en oranje. Soms geel of groen. Maar wat kun je ermee doen? We hebben het natuurlijk over de pompoen. In oktober kleuren veel huizen en tuinen prachtig door een collage van pompoenen. Ook culinair is de herfstvrucht een echt hoogstandje.

Lees ook:
Video van de dag: pompoen uithollen voor Halloween

Dit kun je doen met een pompoen

Pompoen in je moestuin

Wist je dat de pompoen familie is van de augurk, de komkommer en de meloen? Dit zijn meteen ook de snelste groeiers in je moestuin. Het enige dat ze nodig hebben is veel zonlicht en voldoende water. Pompoen kun je zaaien vanaf half mei. Binnen of in een kasje kun je al voorzaaien in begin april. De meeste pompoenrassen zijn pas goed rijp vanaf eind september. Oktober is dus dé pompoenenmaand… Hello, Halloween!

Als decoratie

Pompoenen lenen zich goed voor een warme najaarslook in huis, voornamelijk de kleinere varianten. Veel boeren telen de mooiste soorten en maten en verkopen deze in het pompoenenseizoen langs de weg. Met een kronkeltak, een oasiskrans of een mooie schaal kun je jouw perfecte herfststukje maken. Zoek mooi verkleurde bladeren in de natuur, van de eik of klimop, die je kunt toevoegen aan je oasiskrans of stilleven op tafel.

In de keuken

Pompoensoep, pompoencurry en pompoenrisotto zijn de drie bekendste gerechten die je kunt maken met deze herfstvrucht. En wat dacht je een zoete pumpkin cake? De échte liefhebber snijdt de pompoen in parten en stopt deze twintig in de oven op 200 graden Celsius. Als ze klaar zijn, bestrooi je de parten met rozemarijn, peper en zout. Et voilà, een origineel en smakelijk bijgerecht!

Lees ook:
5x dingen om te doen in de herfst