fbpx

5 planten die muggen verjagen

muggen verjagen

Heerlijk, die zomeravonden in de tuin, maar je wordt wel gek van de muggen. Insmeren met DEET of je definitief vestigen onder een klamboe? Het kan ook eenvoudiger. Muggen hebben een gevoelige neus en laten zich door sommige geurplanten meteen verjagen. Deze vijf planten helpen je muggen verjagen én helpen je van het irritante gezoem af!

Lees ook
5 x tips om een mierenplaag in en om je huis te bestrijden

Muggen verjagen met deze planten

1. Kattenkruid

Een absolute botanische topper als het gaat om muggen verjagen: kattenkruid. Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat deze plant tien keer sterker is dan het giftige DEET. Muggen hebben er een enorme hekel aan. Katten raken van dit kruid in een soort ‘drugstrip’, die meestal een minuut of vijf duurt. Vrijwel elke kat wordt gebiologeerd door het kruid en als ze eraan gelikt hebben of de geur hebben opgesnoven, lijken ze even in hoger sferen. Het heeft gelukkig geen nadelige effecten op de kat. En ondertussen blijven de muggen weg, want die haten de lucht. Ben je toch gestoken, dan kun je wat blaadjes kneuzen op de muggenbult: helpt ook nog eens tegen de jeuk. Let wel op, want deze plant neigt je tuin te overwoekeren!

2. Lavendel

Bijna iedereen vindt lavendel heerlijk ruiken, maar muggen hebben er een broertje dood aan. Dat geldt overigens ook voor vliegen, motten en mieren, dus plant je tuin vooral vol met dit heerlijke mediterrane struikje. Staat ook nog eens gezellig in de tuin. Omdat lavendel laag blijft, kan hij prima worden gecombineerd met andere tuinplanten. Lavendelolie en gedroogde lavendel werken ook heel fijn.

3. Muggen verjagen met munt

Niet iedereen houdt van de scherpe geur van munt en dat geldt ook voor muggen. Ook mieren en andere vliegende insecten hebben er een hekel aan. Muntblaadje in de thee of in je cocktail op het terras is dus een goed idee! Ook deze plant groeit graag alle kanten op, dus je kunt hem het beste in een pot zetten.

4. Rozemarijn

Ben je meer een liefhebber van rozemarijn? Ook goed! De zoete geur zorgt ervoor dat je muggen op een afstand houdt. Extra fijn van dit kruid: ook wespen hebben er een afkeer van. Zet potjes rozemarijn op de tuintafel of in de vensterbank in huis. Extra tip: leg een aantal takjes rozemarijn op de grill van de barbecue. Overigens: basilicum trekt muggen juist weer aan. Dus dat kun je beter wat meer uit je buurt houden als er muggen op de loer liggen.

5. Citroen

De frisse citrusgeur van citroen kom je vaak tegen in anti-muggenproducten. Niet verwonderlijk, want muggen houden helemaal niet van deze lucht. Citroengras, citroengeranium, citroenmelisse: het zijn allemaal uitstekende muggenverjagers. Citroenmelisse komt van het Oudgriekse woord melissa dat honingbij betekent. De geur van citroen trekt namelijk wel weer bijen aan. Dat vinden sommige mensen een nadeel, maar bijen hebben het moeilijk vandaag de dag, dus het is toch een goede optie!

Lees ook:
Dit gebeurt er als je elke dag water met citroen drinkt