fbpx

5 x tips om een mierenplaag in en om je huis te bestrijden

Lekker buiten tafelen met plakkerige waterijsjes, de warme dagen zijn weer steeds vaker aanwezig. Op één gezelschap had je alleen niet gerekend, mieren. Een groep sociale insecten die zonder pardon in groten getale om je huis paradeert. Mieren zijn dol op zon, zoetigheid en etensresten. Op Facebook vroegen we jullie naar huis-, tuin- en keukenmiddelen om een mierenplaag mee te bestrijden. Hier de vijf beste tips op een rij!

Lees ook
5 planten die muggen verjagen

Een mierenplaag bestrijd je zo

Als je eenmaal één mier hebt gespot, kom je ze opeens overal tegen. In de tuin maar ook binnenshuis op de prullenbak, op het aanrecht en boven de plinten. Je denkt misschien dat deze mieren bij elkaar één mierenkolonie vormen. Helaas, de zichtbare mieren zijn slechts de ‘werkers’ van de kolonie. Er zitten nog duizend mieren in het nest te wachten tot de werkmieren hen komen voeden. Pak het probleem dus bij de bron, het mierennest, aan.

Zout

Zout is een natuurlijke variant in vergelijking tot andere chemische bestrijdingsmiddelen en is bovendien altijd te vinden in een van je keukenkastjes. Voordat je begint met strooien, is het noodzakelijk om eerst voorbereidingen te treffen. Als eerste volg je de looproute van de werkmieren. Waar lopen ze naartoe? En op welke plek zit het mierennest? Bestrooi vervolgens alle looppaden met zout. De werkers nemen het zout mee naar binnen, wat de rest van de kolonie zal verdrijven. Kook een liter water en giet dit over het nest samen met wat extra zout. Herhaal deze methode een paar keer totdat je de hoeveelheid mieren ziet afnemen.

Zwitsal talkpoeder

Hé, nog een voordeel aan oma zijn! Het billenpoeder van je kleinkind werkt dus wonderbaarlijk goed tegen het bestrijden van mieren. Wat je eigenlijk doet met talkpoeder is de mieren van slag brengen. Door de extreme geur van talkpoeder ruiken de mieren niet meer waar ze heen moeten en verdwijnt de mierengeur van hun collega’s. Binnen de kortste keren zijn alle mieren verdwenen.

(Stoep)krijt

“Met krijt lijnen tekenen bij de toegangsdeuren. Daar gaan ze niet overheen”, luidde een reactie onder het Facebook-bericht. Na een aantal andere grollige/gretige/ onzin / tips, leek dit haast net zo onwaarschijnlijk. Het is ook niet zo dat mieren werkelijk denken: “Ho, tot deze streep en niet verder.” Maar in stoepkrijt zit net als talkpoeder een bepaalde stof waar mieren liever ver uit de buurt blijven. Teken dus een dikke streep voor de ingang waar de mieren je huis binnentreden.

Stuiver

Dat mieren niet over koper lopen, is een fabel. Graaf eens in je portemonnee naar wat koperen muntjes, oftewel stuivers – omdat dat nog steeds zo lekker bekt – en leg deze op de looproute van de mieren. Je zult merken dat de mieren doodleuk over de stuivers heen lopen. Maar na een paar dagen zal er bij de nestopening geen mier meer te bekennen zijn. De mieren zijn zo gedesoriënteerd geworden door het materiaal en de geur, dat ze op de terugweg een voor een zullen sneuvelen.

Kruidenplanten

Waar de natuur wel niet allemaal goed voor is. Naast dat verschillende planten en kruiden een geneeskrachtige werking op ons heeft, werkt de geur ervan als natuurlijke mierenbestrijder. Sterk ruikende kruiden als lavendel, salie, peper, bieslook, kaneel, boerenwormkruid, nootmuskaat, kruidnagel en basilicum zorgen ervoor dat het mierenpad geblokkeerd wordt, want voor mieren is lopen over een laagje peper zoals lopen over lava voor ons.

Een hart voor mieren

Voel je je er beter bij om de mierenkolonie levend te houden? Schep dan diep onder het mierennest en verplaats deze naar een flink stuk verderop. Dan kunnen ze daar weer vrolijk verder paraderen.