fbpx

5 tips om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden

luchtvochtigheid verwarming

Heb jij last van branderige ogen, kriebelhoest, een droge huid, hoofdpijn of aanhoudende vermoeidheid? Test eens hoe het gesteld is met de luchtvochtigheid in huis.

Lees ook:
Een eigen urban jungle maak je zo

Zo houd je de luchtvochtigheid in huis op peil

luchtvochtigheid planten

In de herfst en winter staat de verwarming bij veel huishoudens de hele dag te loeien. De droge lucht die ontstaat, veroorzaakt bovenstaande klachten. Maar dat is nog niet alles. Ook je huisdieren kunnen last krijgen van de droge lucht. Zelfs muziekinstrumenten, planten en houten kozijnen en meubels kunnen beschadigd raken. Blijtijds geeft vijf tips om de luchtvochtigheid weer op peil te krijgen.

1. Plaats waterbakjes

Hang waterbakjes aan de radiatoren. Misschien krijg je er een rommelige of ouderwetse accosiatie bij. Maar tegenwoordig zijn ze er in alle vormen en kleuren, en al voor een paar euro. Door de hitte verdampt het water in de bakjes, wat als damp in de lucht komt en de luchtvochtigheid verbetert. De (nóg) simpelere variant? Zet een pannetje met water op de radiator. Controleer regelmatig of er nog water in zit. Als de verwarming aan staat, raken ze snel leeg.

2. Koop kamerplanten

Tover je huis om tot een plantenoase. Naast dat groene (kamer)planten zorgen voor sfeer, hebben ze de natuurlijke eigenschap om water te verdampen, de lucht te zuiveren en daarmee de luchtvochtigheid op te krikken. De lepelplant is een plant die het meest zijn best doet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ideaal voor op het bureau of in de woonkamer. Varens stralen gezondheid en rust uit en zorgen ook voor een schone lucht, vooral de krulvaren is een goede keuze.

3. Bespray je huis

Simpel maar effectief: ga tweemaal daags het huis rond met een plantenspuit om de lucht te bevochtigen. Kies een mooie, zodat het geen ruis maar een aanvulling wordt voor je interieur. Je kunt ook gaan voor een lekker ruikende huisspray met bijvoorbeeld lavendel, vijg of witte lotus.

4. Droog de was binnen

Wist je dat het klusje wat tóch al moet gebeuren, ook meteen een droge lucht-verhelper is? Hang je schone was binnen te drogen. De vocht in de kleding verdampt en komt terecht in de lucht.

5. Zet de verwarming niet te hoog

De meest duurzame manier? Gewoon de verwarming niet te hoog zetten. Maximaal 19 graden is genoeg. Wanneer je het koud hebt, kun je een trui aantrekken. Voor in de slaapkamer geldt dat 16 graden een prima temperatuur is. Ben je wakker en uit bed gestapt? Zet de ramen wagenwijd open zodat het even lekker kan doortochten en er frisse lucht naar binnen wordt geblazen.

Lees ook:
Was drogen in de winter