fbpx

Was drogen in de winter

was drogen

Was drogen: in de wintermaanden, vooral als het regent, valt het niet mee om je wasgoed droog te krijgen. Zeker als je geen droger hebt. Hoe zorg je ervoor dat je handdoeken, beddengoed en kleding toch snel en fris in de kast liggen?

Lees ook:
De verdwenen sok in de wasmachine

was drogen

Was binnen drogen kan gevaarlijk zijn

Als de zon schijnt of als het flink waait, is je wasgoed buiten aan de lijn in een mum van tijd droog. En ruikt het vaak ook nog eens heel lekker. Met regen en miezer moet je maar zien hoe je het allemaal droogt krijgt. Hangt jouw overloop of trapgat vol was? Is het in de woonkamer slalommen tussen de wasrekken? Let op! Dit is zeker niet zonder gevaar. Wetenschappers waarschuwen voor het in huis drogen van wasgoed!

Pas op voor stof en schimmels

Wasgoed zorgt voor veel ronddwarrelend stof, en dat is natuurlijk niet goed voor de luchtwegen. Daarnaast heeft het ook nog eens effect op de luchtvochtigheid. Eén wasje aan de lijn zorgt al voor 2 liter vocht in huis. Tijdens een onderzoek van Mackintosh School of Architecture werd er naast die te hoge luchtvochtigheid bij een kwart van de huishoudens die hun was geregeld binnen te drogen hangen, huismijt aangetroffen. Dit kan onder andere longinfecties veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem. Zorg er daarom altijd voor dat je een aparte was- en droogruimte hebt, die verwarmd wordt en waar voldoende wordt geventileerd.

Een rek op wieltjes

Ben je kleinbehuisd en heb je geen logeerkamer of zolder voor de was? Koop dan een wasrek op wieltjes, zodat je de was, voordat je naar bed gaat, van de slaapkamer naar de woonkamer kan rollen, en je in ieder geval niet steeds in die vochtige lucht hoeft te slapen of te vertoeven.

Zo droog mogelijk aan de lijn

Het is raadzaam om wasgoed zo ‘droog’ mogelijk op het rek te hangen. Bij dikkere stoffen, zoals bijvoorbeeld spijkerbroeken, kan een extra rondje centrifugeren zeker geen kwaad. Kijk even op het was label of jouw kledingstuk wel op de centrifugeerstand mag. Zo niet, wring je was dan nog een keertje extra uit voordat je het ophangt.

De geur van natte hond

Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.

Nog een paar tips om was te drogen:

  • Hang grote kledingstukken goed uit, bijvoorbeeld aan meerdere hangers.
  • Hang kleding nooit over elkaar. Een overvol wasrek zorgt er alleen maar voor dat was minder snel droogt. Beter is het om op het rek om en om een lijntje over te slaan.
  • Broeken hang je ondersteboven, dus aan de broekspijpen op. Het is even wat extra werk, maar door de was een keertje om te draaien, droogt het sneller.

Lees ook:
Een oppepper voor je was- en afwasmachine