fbpx

5 x dingen die je kunt doen met tamme kastanjes

tamme kastanje

Bij iedereen staat er wel eentje in de buurt: de boom die in het najaar groene, stekelige balletjes van 3 bij 3 cm achterlaat. Weet jij welke vruchten daar in verscholen zitten? Kastanjes! De gezonde herfstnoten kun je rauw eten, poffen of koken… Rapen maar!

Lees ook:
Hiermee beleg jij de smakelijkste pannenkoeken

Dit kun je doen met tamme kastanjes

tamme kastanje plukken

Zelf kastanjes plukken

Neem een paar dikke handschoenen en een emmer mee en ga naar een plek waar je mag wildplukken. Pas op: alleen tamme kastanjes kun je eten. De wilde variant (de paardenkastanje) kun je niet eten. Paardenkastanjes herken je aan de grote bladeren in de vorm van een hand, die lijken op een wietblad. Tamme kastanjebomen hebben langwerpige bladeren in de vorm van een vogelveer en de balletjes hebben een stekelige buitenkant als een egel. Tamme kastanjes zijn niet helemaal rond, maar hebben een vlakke kant en een puntje met een wit pluimpje. 

Drogen

Laat de kastanjes één à twee weken drogen voor een zoete, volle smaak. Pel er af en toe eentje om te testen of ze al te eten zijn. Is de vrucht een klein beetje verschrompeld en het vliesje wat bruiner en hariger geworden? Dan zijn ze klaar. Ook pellen wordt dan gemakkelijker, omdat het jasje iets losser over de vrucht heen komt te zitten. Pas op, als je de kastanjes te lang laat liggen, heb je kans dat er wormpjes door de opening naar binnen kruipen. Twijfel je of ze nog goed zijn? Leg ze dan in een bak met water: de kastanjes die zinken, zijn nog in orde.

Rauw als tussendoortje

Wat veel mensen niet weten, is dat je tamme kastanjes ook prima rauw kunt eten. Als noten, zeg maar. Tamme kastanjes zijn heel gezond en bevatten veel minder vet dan veel andere noten. Ze bevatten vitamines B en E, kalium, zink en foliumzuur. Een handjevol kastanjes is heerlijk als tussendoortje, en meteen een leuke bezigheid. Staat er geen tamme kastanjeboom bij je in de buurt? De meeste luxere supermarkten en natuurvoedingswinkels hebben kastanjes in hun assortiment. In de periode van september tot en met december, kun je ze ook wel vinden op markten, in toko’s en Turkse winkels.

kastanje poffen

Poffen of koken

Kastanjes smaken nog beter als je ze eerst poft, roostert of kookt. Bij poffen wordt de kastanje iets droger en rokeriger. Dit kan op de BBQ of in de oven. Door met een scherp mesje een kruis op de vlakke kant van de noot te zetten, voorkom je dat de kastanje te hard gaat poffen en verbrandt. Verwarm de oven voor op 200 graden en pof in ongeveer 10 á 15 minuten. Ook kastanjepuree is een heerlijk herfstgerecht. Kerf de kastanjes weer in en stop ze in kokend water met bouillon. Pel de kastanjes vervolgens en maal ze met een stamper fijn tot een puree. Roer een paar klontjes boter door de puree en breng het op smaak met wat zout. Roerbakgroenten, spruitjes en rode kool passen goed bij kastanjepuree. Heb je te weinig kastanjes om voldoende puree te maken? Verwerk de kastanjes dan in aardappelpuree.

Remedie voor vastzittend slijm

Als je dan toch bij een kastanjeboom aan het rapen bent, neem dan ook een handjevol bladeren mee. Want van de bladeren kun je thee trekken, die verlichting geven als je last heb van je luchtwegen of keel. In hoestdrankjes zit ook vaak ‘Castanea vesca D2’, extract van tamme kastanje. Tamme kastanje heeft slijmoplossende eigenschappen en is nuttig bij infecties van de luchtwegen die hoest door vastzittend slijm veroorzaken.

Kastanjes als voorzorg

Heb je last van een droge huid? Dan is kastanjepuree een huismiddeltje dat werkt tegen een droge huid. Ook zou de tamme kastanje de aderen schoon houden, en de spieren soepel. Vandaar dat kastanje veel wordt gebruikt onder reuma patiënten. Ook voor zwangere vrouwen is het een voedzame vrucht, want het foliumzuur zou de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby verminderen.

Lees ook:
Veganistisch eten: dit zijn plantaardige vervangers