fbpx

5x dingen in huis die je vergeet schoon te maken

schoonmaken dingen

Als je weer met de stoffer door het huis raast, op zoek naar alle vuile plekjes… Denk dan ook eens aan deze dingen die je – vaak per ongeluk – overslaat. Een huis is groot, dus we beginnen alvast met deze vijf:

Lees ook:
Handige schoonmaaktips voor het huishouden

5x dingen in huis die je vergeet schoon te maken

1. De klink

Als je nagaat hoeveel klinken je huis telt en hoeveel je er daadwerkelijk schoonmaakt; schrik je dan? Deurklinken en -knoppen zijn dé bacterieophopers in huis. Dit geldt ook voor oven- en gasfornuisknoppen. Tijdens het koken vergeten we tussendoor onze handen te wassen, als we met vieze handen aan de knoppen draaien. Maak de knoppen schoon door ze eerst te verwijderen en vervolgens in warm water en zeep te wassen. 

2. De gootsteen

Je gootsteen is nog zo’n bron van bacteriën waar etensresten, vloeistoffen en ander vuil achterblijven. We gebruiken de gootsteen vaak ook om andere huishoudelijke artikelen in te wassen, waarbij het geheid in alle kanten het aanrecht op spettert. Je gootsteen een of twee keer per week schoonmaken is noodzakelijk. Doe dat met desinfecterende reiniging. En vergeet dan niet om de spons of de vaatdoek, favoriete plek nummer 1 voor bacteriën, grondig uit te spoelen of weg te werpen.

3. Houten snijplank

Het voordeel van een plastic snijplank, is dat je deze na elk gebruik in de vaatwasser gooit. Met een houten snijplank doe je dat toch iets minder snel, omdat de zeepresten in het hout trekken en dit minder smakelijk is wanneer je hier later je eten op fijnsnijdt. Een houten snijplank krijgt dus een speciale behandeling: zout, witte azijn of citroensap haalt de meeste bacteriën weg.

4. Kussens en dekens

Of die kussentjes nu voor de sier op de bank liggen of voor het comfortabel tv kijken: de accessoires zijn grote stofhappers. Zorg dat je de kussens gemakkelijk van de slopen kunt verwijderen en draai bij gedetailleerde (borduur)werken een voorzichtig wolwasje op 30 graden. Of laat je kussens even weken in een emmer met een half kopje citroensap en één kopje waterstofperoxide. Hetzelfde voor je dekens en gordijnen.

5. De prullenbak

Bij alles wat de prullenbak in verdwijnt, is het op een andere plek in je huis netjes opgeruimd. Maar vergeet niet om de prullenbak zelf schoon te maken. Stinkt jouw prullenbak zelfs als er geen vuilniszak in zit? Dan hebben bacteriën en schimmels zich erin verstopt. Maak een heet sopje in de binnenbak en spoel uit met wat ontsmettingsmiddel.

Lees ook:
Schoonmaakhulp: de voor- en nadelen