fbpx

Schoonmaakhulp: de voor- en nadelen

spons

Schoonmaken is voor veel mensen het grootste obstakel in het huishouden. Het kost veel tijd en het kan fysiek soms wat uitdagender worden. Schoonmaakhulp kan uitkomst bieden, maar niet iedereen vindt het even prettig om zijn huis door iemand anders te laten poetsen. Wij zetten de voor- en nadelen van een schoonmaakhulp voor je op een rij.

Lees ook:
Aan de poets! Zo vaak moet je jouw wc schoonmaken

Lees ook:
5 handigheidjes voor in het huishouden

Voordelen van schoonmaakhulp

1. Meer vrije tijd

Veel mensen besluiten om een hulp in de huishouding in te schakelen die een paar uur per week of eens in de twee weken wat uurtjes komt schoonmaken. Het goed schoonmaken van een gemiddelde gezinswoning kost al gauw drie uur per week. In de drie uur dat jouw schoonmaakster aan het werk is kun jij wat extra tijd voor jezelf pakken, tijd investeren in tijd met familie of vrienden of op de kleinkinderen passen.

2. Geen rotklusjes meer

Misschien ben je wel helemaal niet goed in schoonmaken, of loop je altijd te stoeien met de vegen die o jouw rvs-afzuigkap komen als je er een lap overheen haalt. Lopen de strepen over de ramen als jij ze gezeemd hebt of schuif je de binnenkant van de koelkast steeds voor je uit. Wat jouw ‘rotklusjes’ ook zijn: voor jouw schoonmaakster is het werk en dus kun je het met een gerust hart aan haar (of hem) overlaten.

3. Veilig en gezond

Deze reden geldt lang niet voor iedereen, maar er zijn mensen die vanwege hun gezondheid niet goed meer in staat zijn om hun eigen woningschoon te maken. Op een trapje staan is niet meer veilig, bukken gaat niet meer of je bent om een andere reden liever niet meer fysiek in de weer. Wat is het dan fijn als er een schoonmaakster is die je hierbij helpt! Voor sommige mensen is hier zelfs een PGB voor aan te vragen. Overigens geldt wél voor iedereen: een schoon en fris huis is gezond!

4. Heerlijk thuiskomen

Stel je voor je hebt een drukke dag gehad, je bent van hot naar her gegaan. Vervolgens kom je thuis en is je huis schoon en opgeruimd! Wat een verademing is het om dan lekker met een kop koffie, thee of een wijntje even neer te strijken op de bank en te genieten van jouw fijne huis. Weg stress!

We kunnen nog wel even doorgaan met wat voordelen maar willen je er ook bewust van maken dat het werken met hulp in de huishouding wat minpunten of zelfs nadelen kan hebben.

Nadelen van schoonmaakhulp

schoonmaakhulp

1. Nét anders of niet goed 

Ieder huis heeft zijn eigen gebruiksaanwijzingen en ieder mens zijn eigen wensen en visie op wat schoon is. Het kan gebeuren dat de schoonmaakhulp dingen anders doet dan jij gewend bent. Of dat het resultaat niet helemaal is zoals je het zou willen zien. Het is dus belangrijk om goed te overleggen met jouw hulp in de huishouding en samen tot een werkbaar schema te komen waar jullie beide plezier van hebben.

2. Zelf opruimen

Veel mensen voelen zich opgelaten wanneer het huis een grote rommel is als de schoonmaakhulp komt. Ze maken dan nog snel een rondje door het huis om de boel aan kant te krijgen, wat overigens fijner werkt voor de schoonmaakhulp. Het kost je in die zin alleen dus wel wat tijd.

3. Uit of thuis?

Voor een schoonmaakhulp is het prettig als hij of zij lekker haar/zijn gang kan gaan zonder dat er iemand thuis is. Bedenk goed of je het juist wel of niet prettig vindt om thuis te zijn op het moment dat iemand anders in jouw huis is. Het kan zijn dat je je allebei opgelaten voelt, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je gezellig wat kletst en een kop thee drinkt en elkaar ook echt leert kennen. Het voordeel van thuis zijn is wel dat je wat sneller kunt bijsturen.

4. Privacy

Wees je er bewust van dat een schoonmaakhulp alle hoeken van je huis ziet. Nu ga je er vanuit dat er niet in je kasten gesnuffeld wordt, maar houd wel rekening met wat je precies laat rondslingeren. In combinatie met het vorige punt, uit of thuis, is het wel fijn als je een vertrouwensband opbouwt met jouw hulp in de huishouding.

Schoonmaakhulp: zwart of wit werken?

Vaak komt een goede hulp in de huishouding ‘via via’ en in een groot aantal gevallen werkt hij of zij zwart. De overheid probeert echter al jaren om het vele zwartwerken in de sector terug te dringen. Wie wit werkt heeft bijvoorbeeld recht op doorbetaling bij ziekte en meer zekerheden. Als opdrachtgever heb jij geen verplichting tot het inhouden of afdragen van premies of het opstellen van een contract. De schoonmaakhulp heeft dat wel.

Wissel ervaringen uit

Ben je eruit en besluit je om een hulp in de huishouding te zoeken? Vraag dan eens bij vrienden- en kennissen naar hun ervaringen. Misschien tippen ze je een persoon met wie het klikt. Er zijn ook professionele schoonmakers/schoonmaaksters in te huren via bedrijven. Dit kan wellicht wat onpersoonlijker zijn maar je weet wel zeker dat je een professional in huis haalt.

Lees ook:
Azijn: de alleskunner in huis