fbpx

6 tips voor een klitvrije kat: kattenvacht verzorgen

klitvrije kat

Het valt soms niet mee je (langharige) kat vrij van klitten te houden. Zes tips van Wendy Govers-Van Thiel, die haar eigen kattentrimsalon heeft, om te zorgen dat je kat een prachtige vacht houdt.

Lees ook:
Thuisblijven of uit logeren? Wat doe je deze zomer met je kat?

6x een klitvrije kat krijg je zo

klitvrije kat Wendy Govers-Van Thiel

1. Niet te vroeg bij zijn moeder weg

“Het begint bij de socialisatie. Een kat wast zichzelf in principe drie uur per dag en hiermee onderhoudt hij zijn eigen vacht. Het wassen kopieert een kitten van zijn moeder en daarom is het belangrijk dat hij lang genoeg bij zijn moeder blijft om het te leren. Vraag dus als je een jong katje wilt ophalen of hij de eerste 12 tot 16 weken bij zijn moeder mag blijven. En vraag daarbij ook of de fokker in die eerste weken al af en toe – bijvoorbeeld tijdens het drinken – een borstel over de kitten wilt halen. Zo krijgt hij een positieve associatie met kammen.”

2. Controleren

“De kans is groot dat het ergens tijdens het leven van de kat even niet meer lukt zijn eigen vacht te onderhouden. Gebitsproblemen, ouderdom, artrose, stress, een verhuizing, het kan allemaal een aanleiding zijn dat je kat zich vergeet te wassen, met vachtproblemen tot gevolg. Als je vermoedt dat je kat klitten heeft in de vacht, start dan met controleren. Doe dit tussen de bedrijven door, bijvoorbeeld als je kat ligt te slapen. Controleer wekelijks en ga pas tot actie over als je daadwerkelijk klitten voelt.”

klitvrije kat personal Brand Fotografie (kim Marievoet)
Afbeelding: Ⓒ Personal Brand Fotografie, Kim Marievoet

3. Niet preventief kammen

“Preventief kammen heeft geen zin. Hiermee versnel je de rui, omdat de kat ook haren loslaat die hij eigenlijk nog niet kwijt kan. Gevolg: continu overal haren en de haren die terugkomen zijn slechter van kwaliteit. Hierdoor werk je klitten in de hand, want een vacht van slechte kwaliteit gaat sneller klitten.”

4. Schaf een goede kam aan

“Een kam met grove tanden werkt het best. Met een soort vlooienkammetje kom je niet door de vacht heen, terwijl de klitten altijd dicht op de huid zitten. Verder adviseer ik een kam zonder handvat, want hiermee ga je onbewust trekken en haal je meer haar uit dan goed is.”

5. Kammen maar!

“Heeft je kat last van klitten, begin dan met kammen om deze te verwijderen. Ga niet kammen van kop tot staart, maar pak in eerste instantie het probleemgebied aan. Als je merkt dat je kat het niet meer fijn vindt en ongeduldig wordt, stop er dan mee en pak het een uur later weer op. Houd je kat niet stevig vast tijdens het kammen en sluit hem niet op, daar hebben katten een hekel aan. Wel kun je hem begrenzen door een arm losjes om hem heen te houden. ”

6. Maïzena

“Een vette vacht gaat sneller klitten. Als je ziet dat je kat een glimmende, vettige vacht heeft, onderneem dan actie. Mijn advies is de kat in te poederen met maïzena of rijstzetmeel. Laat dit even intrekken en borstel of kam het daarna uit. De maïzena of het rijstzetmeel onttrekt het vet uit de vacht.”

Een klitvrije kat, zo doe je dat, een complete handleiding voor een prachtvacht, Wendy Govers-Van Thiel, 22,50 euro. Wendy geeft ook de workshop: Trim je eigen kat.

Lees ook:
De 9 populairste én gezelligste huisdieren