fbpx

6x tips om je bed schoon te houden

schoon bed

Je bed verschonen, wie heeft er géén hekel aan. Het moet, en zelfs regelmatig als je fris en gezond wilt slapen. Maar hoe vaak? Hoe ver moet je gaan? Alleen de lakens, of ook het kussen, het dekbed, de matras? En waarom eigenlijk?

Lees ook:
5 redenen waarom apart slapen geen gek idee is

1. Afvalberg

Je bed is behalve een fijne plek voor jezelf ook een heerlijk onderkomen voor bacteriën, schimmels en huisstofmijt, die vervelende allergische reacties en astma kunnen veroorzaken. Bovendien verlies je tijdens je slaap dode huidcellen, zweet, vetten, speeksel en andere lichaamssappen (ahum) die zich allemaal lekker in je beddengoed nestelen. Mag je huisdier bij je op of in bed, tel er dan diens haren en ander ‘lijfelijk afval’ maar bij op. Hoe minder je je beddengoed wast, des te meer viezigheid zich in je bed ophoopt.

2. Hoe vaak verschonen?

Minstens één keer per twee weken alle lakens en slopen, en liefst ook het molton onderlaken/de matrasbeschermer. Was het beddengoed op 60 graden, zodat alle huisstofmijt en bacteriën gedood worden. Kussenslopen (en onderslopen) kun je zelfs beter nog heter wassen om de make-upresten, haar- en huidvetten, gels en andere ongerechtigheden eruit te krijgen.

3. Zij ook

Ook je kussen en matras hebben onderhoud nodig. Je kussen kun je het beste twee keer per jaar wassen of laten stomen. Draai je matras maandelijks om en stofzuig het aan beide zijden. Sommige matrastijken zijn afritsbaar en kunnen dus gereinigd worden. Tijken met een natuurlijke vulling – zoals wol – mogen niet in de wasmachine, maar breng je naar de stomerij. Afhankelijk van het materiaal waarvan je kussen gemaakt is, kun je het zelf wassen of moet je het laten reinigen. Kijk naar de wasvoorschriften op het label. Tip: een molton hoeslaken of onderlaken en een molton ondersloop beschermen matras en hoofdkussen, waardoor ze langer fris blijven.

4. Schoon dekbed

Een dekbed hoeft niet zo vaak in de was, er gaat per slot altijd een overtrek over en je ligt er niet op. Alles tussen de vier en vijf jaar is prima, volgens de experts. Maar heb je last van bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie of astma, of zweet je nogal, dan kan het verstandig zijn om je dekbed wat vaker te wassen. Kies in dat geval voor een dekbed dat je op 60 graden zelf kunt wassen. Zo’n dekbed mag doorgaans ook in de droger (op lage temperatuur). Stop er bij een donzen dekbed een paar tennisballen bij, dan wordt het dons goed opgeschud en verdeeld.

5. Eens is het op

Het wisselt per matras en per persoon, maar meestal is een matras na tien jaar ‘op’. Een kussen is doorgaans al na drie tot vijf jaar aan vervanging toe. Lakens en slopen hebben een levensduur van een jaartje of drie, maar een dekbed kan het best tien tot twaalf jaar uithouden. Alles afhankelijk van het materiaal en de manier waarop het gebruikt wordt en hoe je slaapt.

6. Frisse lucht

Het is heel belangrijk om je slaapkamer goed te ventileren. Bacteriën en schimmels zijn dol op een broeierig warm nestje. Gooi daarom het dekbed meteen bij het opstaan naar het voeteneinde of uit het raam en laat het fijn zo liggen. Dan kan het bed de warmte en het vocht van ’s nachts beter kwijt. Zet het raam er lekker wijd bij open (’s nachts een beetje open laten staan is ook heel gezond trouwens) en de frisse lucht zorgt niet alleen voor een schoon gevoel en prettige geur, je slaapt er ook stukken beter door.

Lees ook:
Slapen in de hitte: zo doe je dat