fbpx

7 tips hoe je met behang een nieuw interieur krijgt

behang

De laatste jaren is verf op de muren erg populair. Vooral met spuitwerk zijn je wanden zo klaar en na verloop van tijd kies je een ander kleurtje. Toch is er een nieuwe trend zichtbaar. Mensen kiezen vaker voor behang of een combinatie met verf. Daar weet interieurstyliste Anouk Lint alles van: “Je hebt voor iedere stijl wel een soort behang en voor weinig geld geef je jouw inrichting een compleet nieuwe uitstraling.” Met deze handige tips kun je gelijk aan de slag voor een nieuw interieur met behang. 

Lees ook
7 tips om een kleine kamer ruimer te laten lijken

Nieuw interieur met behang

wallpaper behang een nieuw interieur

1. Behang als basis

Veel mensen kiezen als basis voor verf. Het blijft spannend om verf te verruilen voor behang, maar toch zitten er volgens Anouk wel voordelen aan. “Mensen kiezen tegenwoordig vaak voor gladde muren en vooral met verf zorgt dat voor een vervelende akoestiek in je woning. Behang is wat zachter materiaal en zorgt gelijk voor demping.”

2. Gebruik behang als accent

Wil je het accent op één muur leggen en de rest wat rustiger houden? Dan adviseert Anouk behang met een fijne structuur. “Je kunt kiezen voor een organisch, linnen of bamboe structuur en dat geeft een rustige uitstraling.” Als je een mooie print hebt gezien maar je bent bang voor een groot gebaar op de muur, dan kun je ook kiezen voor een paar banen behang. “In het midden van de muur plaats je 1,5 meter behang en links en rechts daarvan verf. Hierdoor krijg je accenten in de ruimte.”

3. Maak met behang je interieur persoonlijk

Je kunt je interieur met behang een stuk persoonlijker maken. Anouk: “Dat kun je doen met een patroon dat je zelf mooi vindt of kiezen voor fotobehang. Als jij een hele mooie foto hebt, dan kun je deze groot laten afdrukken en achter je bank, eettafel of bed hangen.”

interieur met behang een nieuw interieur

4. Kies voor de krijtlook

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker: een muur van krijtverf. Het oogt stoer en binnen no-time geef je jouw interieur een heel ander karakter. Wel legt Anouk uit dat krijtverf aanbrengen een vak apart is. “Je moet de verf verdunnen, in banen aanbrengen en dat kan knap lastig zijn. Terwijl je met krijtbehang gewoon een baan op je muur aanbrengt. De voordelen: je bent sneller klaar en behang is afwasbaar.”

5. Creëer met behang een glans op je muur

Als je helemaal weg bent van de nieuwe trend ‘hotel chique’, dan is behang perfect voor een glans op de muur. “Met koper, goud, brons, of metallic accenten, krijg je dat hotel chique gevoel in huis. Dat ga je met verf niet voor elkaar krijgen, want dan moet je met hele andere materialen gaan werken.”

6. Makkelijk te verwisselen

Tegenwoordig is papierbehang zeldzaam en zie je veel vaker vliesbehang. Anouk: “Het grootste voordeel is dat je het heel eenvoudig kunt verwijderen. Als je het beu bent trek je het eraf en je begint gewoon weer opnieuw.”

7. Behang als eyecatcher

We hebben het vooral over behang aan de muur, maar je kunt er veel meer mee. Anouk: “Als je een stukje van het behang over hebt, kun je dat bijvoorbeeld ook inlijsten. Denk aan een leuke print die je in een andere ruimte in je huis in een lijst ophangt of een stuk behang aan de binnenkant van een kast.” Zo kun je behang tot het laatste stukje opmaken.