fbpx

9x lastige vlekken verwijder je met déze producten

lastige vlekken

Een vlek? Kijk dan eens in de keuken- of badkamerkast. Daar staan
vaak producten die lastige vlekken moeiteloos laten verdwijnen.
Al eens gepoetst met bier, scheerschuim of koffiemelk?

Lees ook:
Vlekken in je matras, vloerkleed of bank verwijder je zo!

Lastige vlekken

vlekken wijn

1. Koffie


Een koffievlek op tafellaken of overhemd? Giet er wat spa rood over en dep de vloeistof weg met wat keukenpapier, terwijl het water nog bruist. Na een
wasbeurt is de koffievlek er gegarandeerd uit.

2. Inkt

Pennenstrepen of inktvlekken op uw kleding kunt u op twee manieren effectief aanvallen. U kunt de lastige vlekken insmeren met tandpasta óf het kledingstuk tien minuten laten weken in een badje van melk. Spoel het daarna af met lauw water. Laat in beide gevallen de wasmachine het afrondende werk doen.

3. Bloed

Ingedroogde bloedvlekken op bijvoorbeeld een kussensloop lijken misschien onmogelijk te verwijderen, maar ook daarvoor is een oplossing die echt werkt: maak de stof nat met koud water, doe er shampoo op en wrijf die er twee minuten in met een klein borsteltje. Vervolgens de wasmachine in en de vlekken zijn weg.

4. Modder

Scheerschuim is een magisch goedje. U pakt er moddervlek- ken mee aan (op de vlek spuiten, laten intrekken en dan de wasmachine in), maar u kunt het ook gebruiken bij een vlek op het tapijt. Laat het scheerschuim in dat geval 20 minuten intrekken, wrijf het zachtjes met een spons in het tapijt en
dep daarna het schuim weg met een natte, schone doek.

5. Aardbeien

Aardbeien leveren het echte zomergevoel op, maar kunnen wel vervelende vlekken op kleding geven. Gelukkig staan er ’s zomers ook vaak biertjes koud in de koelkast en dat komt goed uit: heeft u een aardbeienvlek? Giet er dan een beetje bier overheen, wrijf het in met een borsteltje, doe het daarna in de wasmachine en de rode vlek is verdwenen.

6. Chocolade

Voor velen is niets zo hemels als een stuk chocola, behalve als die voor een grote vlek zorgt natuurlijk. Gelukkig is er dan hulp uit onverwachte hoek: koffiemelk. Giet een beetje over de chocoladevlek, laat het even intrekken en spoel uit met koud water. Doe de stof voor de zekerheid in de wasmachine en hij komt er schoon uit.

8. Thee

Thee lijkt misschien alleen maar heet water, maar wanneer er een kop over bijvoorbeeld kleding of een lichte bank heengaat, blijft er tóch een lichtbruine vlek achter. Knoeit u toevallig wat thee? Spoel dan de vlek uit met warm water en spuit wat citroensap over de vlek. Vervolgens even laten intrekken en de wasmachine in.

7. Rode wijn

Een glas rode wijn ligt helaas zo om. Laat een gezellige avond er niet door verpesten. Ga gewoon in de voorraadkast op zoek naar witte wijn en giet die over de rode wijnvlek. Vreemd, maar waar: de rode wijnvlek trekt daardoor weg.

9. Vet

Vetvlekken zijn hardnekkig. Babypoeder strooien op de vlek is een beproefde methode. Laat het een nacht intrekken en was de stof vervolgens in de wasmachine. Ook bij vetvlekken blijkt (halfvolle) melk een goed schoonmaakmiddel. Wanneer u de vlek weekt in melk, ziet u dat het vet na een half uur in het melkvocht drijft en níet meer in de stof zit. Vervolgens nog in de wasmachine en grote kans dat de vetvlek helemaal verdwenen is.

De alleskunner

Babydoekjes zijn natuurlijk bedoeld voor het schoonmaken van babybillen, maar ze zijn ook erg handig voor mensen boven de twee jaar! Uitgeschoten met de verfkwast? Babydoekje eroverheen en de verf verdwijnt. Vieze sportschoenen? Met babydoekjes maakt u ze weer stralend wit. Ook verse vetvlekken en chocoladevlekken verwijdert u ermee.

Tekst: Corine Koolstra