fbpx

5 beplantingstips voor jouw groene tuin

beplantingstips viooltjes

Bloemen staan in bloei, bomen hebben hun bladeren terug… Het roept bij veel mensen een gelukzalig gevoel op. Maar hoe zorg je ervoor dat je dat zomerse gevoel in jouw eigen tuin creëert? We geven je graag wat beplantingstips om jouw groene tuin zo mooi mogelijk te maken!

Lees ook:
4 groenten die je in de tuin kunt kweken met restjes

Beplantingstips

Maak een beplantingsplan

Voordat je heel je tuin op de schop doet, is het handig te beginnen met een goed plan. Pak pen en papier en schets jouw tuin. Houd hierbij rekening met de stand van de zon. Als je dat in je achterhoofd houdt, kun je starten met bepalen wat je wilt: veel bloemen? Fruitbomen? En zo ja, hoeveel dan? En waar precies? Een beplantingsplan en deze beplantingstips werken pas goed als je hierin weloverwogen keuzes maakt.

beplantingstips

Laat je inspireren op Pinterest

Vind je het lastig te bepalen wat je mooi vindt in een tuin? Hoeveel groen je precies wenst? Wat voor kleuren je mooi vindt in bloemen? Laat je dan inspireren op platforms als Pinterest. Duik in de plaatjes van andermans tuinen en maak op basis daarvan je keuze. Veel kleur? Neutrale tinten? Veel bloemen en bomen of juist weinig onderhoud? Wat vind je mooi? Tal van vragen kunnen opspelen bij het beplanten van je tuin. Veel antwoorden vind je door goed rond te kijken op het internet. Beter goed gejat, dan slecht bedacht! 

Denk na over de kleuren in je tuin

Wist je dat bloemen met blauwe tinten vaak een beetje wegvallen tussen andere planten? En dat gele bloemen juist heel erg in het oog springen? Maar ook over witte bloemen valt iets te zeggen: deze blijven tot laat in de avond goed zichtbaar. De kleuren die je kiest zijn dus van belang bij de wensen die jij hebt met je tuin. Denk hier goed over na of laat je helpen door een kenner.  

beplantingstips

Beplantingstips: geef je planten de ruimte

Eigenlijk geldt voor elke plant dat hij ruimte nodig heeft. Op die manier krijgt hij kans zichzelf helemaal te ontplooien. Dus ook als je graag een hele dichte border vol met planten wilt: wees geduldig. Door even te wachten en de plant wat ruimte te geven, zal hij na verloop van tijd mooier en voller worden. Geduld wordt beloond!

Wissel af in hoogte

Borders waarbij verschil zit in de hoogte van planten, ogen spannender en daarmee interessanter. Door hoge en lage bloemen te combineren in één border, creëer je een groenere tuin. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door klimplanten te plaatsen tegen een klimzuil, denk aan klimop of klimrozen.

Heb jij leuke beplantingstips? Deel het met ons op Facebook.

Lees ook:
Schoonmaaktip: zo maak je je tuintegels schoon